11.06.2010. / 16:41

Autor: Hina

Putin u Parizu: Rusija ne želi "mistrale" bez vojne tehnologije

Prije odlaska u Francusku premijer Vladimir Putin je upozorio da je nabava "mistrala" za Moskvu zanimljiva samo uz transfer tehnologija

Vladimir PutinVladimir PutinRusija je u petak u Parizu, tijekom posjeta ruskog premijera Vladimira Putina, uvjetovala kupnju francuskih ratnih brodova klase "mistral" dobavom napredne vojne tehnologije. Sporazum o prodaji "mistrala", novih desantno-jurišnih brodova francuske ratne mornarice, zbog kojeg su u ožujku dvije zemlje počele "ekskluzivne pregovore", izaziva zabrinutost ruskih susjeda, baltičkih zemalja, posebice Gruzije.

Također, ugovor o prodaji obrambene opreme Rusiji bio bi presedan za neku zemlju NATO-a. Ruski ministar industrije Viktor Kristenko, koji je u Putinovoj pratnji u Parizu, rekao je da u tome "nema nimalo politike, već je samo posrijedi posao", te da je Rusima od samih brodova važnije nabaviti tehnologiju, "jer je to budućnost". Prije odlaska u Francusku premijer Vladimir Putin je upozorio da je nabava "mistrala" za Moskvu zanimljiva samo uz transfer tehnologija. Rusija želi kupiti jedan brod klase "mistral" od Francuske i sama izgraditi tri u svojim brodogradilištima, uz francuski "know-how".

Putin je zajedno s francuskim kolegom Francoisom Fillonom u palači Grand u Parizu otvorio "Rusku nacionalnu izložbu" i potom sat vremena razgovarao s direktorom naftnog diva Totala, uključena u nekoliko plinskih projekata na ruskom dalekom sjeveru.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika