17.06.2010. / 14:36

Autor: Hina

UN: Zbog nasilja iz Kirgistana pobjeglo 400 000 osoba

"Prema zadnjim procjenama UN-a broj prognanih iznosi oko 300 000, a broj izbjeglih koji su stigli u u susjedni Uzbekistan je oko 100 000. No uskoro ih se očekuje još više, s obzirom na to da su dosad ondje stigli samo odrasli, a pretpostavlja se da će im se uskoro pridružiti i djeca", rekla je Elisabeth Byrs.

(Foto:Reuters)(Foto:Reuters)Pred međuetničkim nasiljem i sukobima na jugu Kirgistana, prema zadnjim podacima UN-a, iz tog je područja izbjeglo ili je prognano oko 400 000 osoba, izvijestila je u glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a Elisabeth Byrs.

"Prema zadnjim procjenama UN-a broj prognanih iznosi oko 300 000, a broj izbjeglih koji su stigli u u susjedni Uzbekistan je oko 100 000. No uskoro ih se očekuje još više, s obzirom na to da su dosad ondje stigli samo odrasli, a pretpostavlja se da će im se uskoro pridružiti i djeca", rekla je Byrs.

Granicu sa susjednim Uzbekistanom do sada je prešlo oko 100 000 osoba. Ta je granica otvorena, unatoč ograničenjima. Samo u srijedu u Uzbekistan je ušlo oko 9.000 ljudi, prenio je UN.

Većina izbjeglica i prognanih odlazi u regije Andijan, Fergana i Namagan. "Najviše izbjeglica smješteno je u 48 logora podignutih za njih u regiji Andijan", rekla je Byrs.

Sve relevantne UN-ove agencija angažirale su se na pojačanju pomoći izbjeglicama. Teretnim zrakoplovom UNHCR-a u srijedu je u Andijan dopremljeno oko 900 šatora, a do kraja tjedna će stići još šest pošiljki s oko 240 tona pomoći. UNICEF je u regiju već poslao sedam kamiona s hitnom sanitetskom pomoći, a skupina liječnika iz udruge Liječnici bez granica od 14. lipnja je na terenu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika