18.06.2010. / 12:33

Autor: Hina

Sarkozy u Londonu u povodu 70. godišnjice utemeljenja pokreta otpora

Sarkozy će položiti vijence ispred kipova Charlesa de Gaullea i Winstona Churchilla u Carlton Gardensu, kao i kralja Georgea VI., oca kraljice Elizabete II., te Kraljice Majke koji su primili generala De Gaullea.

Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni (Foto: Reuters)Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni (Foto: Reuters)Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u London na svečano obilježavanje 70. godišnjice poziva generala Charlesa de Gaullea na otpor nacizmu, upućenog 18. lipnja 1940. u glavnom britanskom gradu, čime je utemeljen francuski pokret otpora.

Sarkozy će u sjedištu BBC-a otkriti spomen ploču. Potom će se susresti s princom Charlesom, koji će na svečanosti predstavljati kraljevsku obitelj, a nakon toga će posjetiti bivši De Gaulleov stožer, u kojem se sada nalazi odvjetnički ured.

Sarkozy će također položiti vijence ispred kipova Charlesa de Gaullea i Winstona Churchilla u Carlton Gardensu, kao i kralja Georgea VI., oca kraljice Elizabete II., te Kraljice Majke koji su primili generala De Gaullea.

Velika vojna svečanost, s uručivanjem odličja, održat će se u Royal Hospital Chelsea. Predviđen je i zajednički ručak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, što će biti njihov drugi susret. U svečanosti će sudjelovati i gotovo 850 članova zaklada Charles de Gaulle i Slobodna Francuska te Pokreta otpora. Svečanosti će se nastaviti navečer u Parizu.

Vezane vijesti

'U pitanju je opstanak eura'

'U pitanju je opstanak eura'

Britanski premijer David Cameron pozvao je u četvrtak europske čelnike da smire krizu eurozone, a izglednu grčku nemogućnost otplate duga iskoristio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika