20.06.2010. / 10:40

Autor: Deutsche Welle

Suvlasnik EPH se povlači iz Srbije zbog ucjenjivača

Bodo Hombach, direktor medijske grupacije WAZ, izjavio je u intervjuu za DW da WAZ odlazi iz Srbije zbog neriješenog zahtjeva za kupovinu udjela u „Novostima“ i ucjena, a ne zbog financijskih problema.

Bodo HombachBodo Hombach“Odlučili smo da više ne čekamo. I sam predsjednik Boris Tadić nam je više puta rekao da je kupovina udjela u “Novostima” gotova stvar i da je samo još potrebno prevazići nekoliko birokratskih barijera. Od tada je prošlo mnogo vremena”, tvrdi Bodo Hombach direktor medijske grupacije WAZ koji godinama već ima udio u “Politici” i novosadskom listu “Dnevnik”. Hombah smatra da glavnu krivicu snosi njegov poslovni partner. “Zbog pravila koja važe u Srbiji, u naše poslove morali smo da uključimo jednog srpskog poslovnog partnera. On mi je uvijek govorio da neću moći otkupiti udio u “Novostima”, ako ne budem ispunio njegove uvjete. I eto, imao je pravo! Ja vam na žalost ne smijem otkriti identitet tog čovjeka. Molio sam ga dva puta da javno objavim njegovo ime, ali mi je on to oba puta pismeno zabranio!”

Nakon što je WAZ službeno objavio svoje povlačenje iz Srbije, srpski mediji započeli su negativnu propagandu protiv ove medijske grupacije. Na internet portalima objavljeno je povjerljivo pismo koje je Hombach uputio predsjedniku Tadiću, pojedini mediji su pisali i da WAZ u Njemačkoj ima financijskih problema, te da je sam Hombach poručio Tadiću da će svim njemačkim kompanijama sugerirati da ne ulažu u Srbiju zbog loših uvjeta poslovanja. Takve informacije nisu istinite, komentira Hombach. “Ja ne znam šta se tu dogodilo! Medutim, ta tendencija stvaranja mitova oko našeg angažmana u Srbiji i ta sila nacionalističkih tonova koju nikada ne bih očekivao – cijela ta situacija je razlog više da kažemo, tamo gdje nismo dobro došli, nećemo ni imati naše medije. To je logična posljedica i stvarno ne znam zbog čega se u Srbiji zbog nas stvara tolika buka.” Hombah tvrdi da WAZ nema financijskih problema, tim više što je prije nekoliko dana i službeno objavio, kaže, da je zainteresiran za kupovinu austrijskog lista “Kronenzeitung”, čija je cijena daleko veća od ukupno uloženog novca u Srbiji.

Povlačenje iz Srbije neće utjecati na ostale poslove koje WAZ ima u zemljama u regiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, jer ne postoji međusobna veza niti bilo kakva tehnička ili izdavačka suradnja između medijskih kuća u kojim WAZ ima udjela, objašnjava Hombach . “U drugim zemljama smo stekli veoma dobro iskustvo. Problem je jedino sa Srbijom. Ova tema nas brine i prati nas već neko vrijeme. Mnoge stvari nisu samo nejasno predstavljene, već i krivotvorene. Naša namjera je krivotvorena, urušen nam je ugled, u pojedinim člancima smo dovedeni u vezi sa kriminalcima. Ja imam mnogo iskustva sa teškim regijama i još težim vremenima, ali ovako nešto slično, još nikada nisam doživio!”

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.06.10. 11:33

Gospodin iz WAZ-a laže.Znajući situaciju iz Hrvatske u kojoj nije bilo teško nekog potkupiti u Srbiji je to,očito, bilo puno teže.Tim bolje za Srbiju.
Kod nas je WAZ s EPH-om kupio Slobodnu Dalmaciju, uz blagoslov Sanadera,ugovor nikad objavljen,sve krcato kriminalom,a Bajić,iako dokazi o kriminalu vrište do neba, ništa ne poduzima. Istražuje valjda.Eto,Srbija nas u tome pretekla.


registracija
4/6/09

Alarik, 20.06.10. 16:53

Kamo sreće da odu i iz Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika