21.06.2010. / 07:28

Autor: Hina

Izrael ukinuo embargo na "robu za civilnu namjenu" u Pojasu Gaze

Odluka dolazi nakon brojnih međunarodnih pritisaka da se popusti blokada Pojasa Gaze koju je pokušala probiti flotila s međunarodnom humanitarnom pomoći koju je izraelska vojska napala 31. svibnja

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzrael je u nedjelju odlučio dopustiti ulazak "robe za civilnu namjenu" u Pojas Gaze, ali je zadržao pomorsku blokadu kako bi spriječio uvoz vojne opreme na to palestinsko područje. "Obvezujemo se da ćemo dopustiti ulazak robe za civilnu namjenu u Pojas Gaze", rekao je visoki dužnosnik u uredu premijera Benjamina Netanyahua.

"Od danas se uvodi zeleno svjetlo kako bi sva roba mogla ulaziti u Gazu, osim vojne opreme i opreme koja bi mogla ojačati vojnu mašineriju Hamasa", islamističkog pokreta koji nadzire Pojas Gaze, dodao je taj dužnosnik, u času kada se Netanyahu sastaje s posebnim izaslanikom kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija i UN) Tonyjem Blairom.

Netanyahu se nešto ranije sastao s ministrima izraelskog sigurnosnog kabineta kako bi s njima razgovarao o "praktičnim mjerama" za popuštanje blokade Gaze, po priopćenju iz premijerova ureda. Odluka dolazi nakon brojnih međunarodnih pritisaka da se popusti blokada Pojasa Gaze koju je pokušala probiti flotila s međunarodnom humanitarnom pomoći koju je izraelska vojska napala 31. svibnja.

Blokada Gaze i dalje izaziva napetost između Izraela i međunarodne zajednice. Njemačka vlada osudila je u nedjelju odluku izraelskih vlasti da ne dopuste njemačkom ministru za razvoj Dirku Niebelu da danas posjeti Gazu. Niebel je u razgovoru objavljenom u nedjelju na internetskoj stranici Leipziger Volkszeitunga kritizirao "veliku vanjskopolitičku pogrešku izraelske vlade".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je pak da "žali zbog odluke izraelske vlade" i istaknuo je da Berlin kao i cijela Europska unija očekuju "završetak blokade" Gaze.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika