21.06.2010. / 09:21

Autor: Hina

Komorowski i Kaczynski u drugom krugu poljskih predsjedničkih izbora

Ishod drugog kruga ovisi u velikoj mjeri od izbora birača mladog kandidata ljevice, kao i postotka izlaska na izbore koji je u prvom krugu iznosio 54,85 posto. Po ispitivanjima javnog mnijenja, 66,5 posto birača spremno je glasovati za Komorowskog u drugom krugu.

Konzervativac Jaroslawa Kaczynski na TV ekranu puba (Foto: Reuters)Konzervativac Jaroslawa Kaczynski na TV ekranu puba (Foto: Reuters)Poljaci će 4. srpnja izabrati novog predsjednika između liberala Bronislawa Komorowskog i konzervativca Jaroslawa Kaczynskog, koji su zauzeli vodeće pozicije u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, prema rezultatima koji obuhvaćaju 94,3 posto glasova a objavilo ih je u ponedjeljak nacionalno izborno povjerenstvo.

Po nepotpunim rezultatima, privremeni predsjednik 58-godišnji Bronislaw Komorowski iz proeuropske stranke Građanska platforma dobio je 41,22 posto glasova, nasuprot 36,74 posto glasova koji su pripali 61-godišnjem Kaczynskom, šefu nacionalističke stranke Pravo i pravda, bratu blizancu šefa države poginulog u travnju. Kandidat ljevice, socijaldemokrat Grzegorz Napieralski priredio je iznenađenje skupivši 13,7 posto glasova.

Ishod drugog kruga ovisi u velikoj mjeri od izbora birača mladog kandidata ljevice, kao i postotka izlaska na izbore koji je u prvom krugu iznosio 54,85 posto.

Po ispitivanjima javnog mnijenja, 66,5 posto birača spremno je glasovati za Komorowskog u drugom krugu, nasuprot 30 posto onih koji bi glasali za Kaczynskog.

U Poljskoj su sazvani predsjednički izbori nakon pogibije Lecha Kaczynskog 10. travnja u Smolensku u zrakoplovnoj nesreći. Kaczynski i još 95 osoba smrtno je stradalo u toj nesreći dok su putovali na svečano obilježavanje pokolja tisuća poljskih časnika 1940. u Katynu.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika