Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Plamenko Cvitić

OSJEČKO ŽITO PREUZELO KANDIT GRUPU

Veliki poljoprivredni koncern u Slavoniji

Vlasnik Žita Marko Pipunić i M San grupe Stipe Matić stvaraju grupaciju koja bi mogla postati glavni konkurent poljoprivrednom biznisu Agrokora

IPK KANDIT se prije Pipunićeva preuzimanja
mjesecima nalazio
u teškoćamaIPK KANDIT se prije Pipunićeva preuzimanja mjesecima nalazio u teškoćamaNakon višemjesečnih špekulacija, prošlog se tjedna obistinio dugoočekivani ulazak osječkog Žita u vlasničku strukturu IPK Kandit grupe. Vlasničko povezivanje obavljeno je preko nove zajedničke tvrtke Termes d.o.o., koja je od sredine prošlog tjedna vlasnik 51,06 posto dionica IPK Kandita, odnosno svih tvrtki Kandit grupe.

Na taj način vlasnik Žita Marko Pipunić ostvario je svoju namjeru da postane jedan od najozbiljnijih poduzetnika u hrvatskom poljoprivrednom sektoru, a veliku pomoć u tom planu pruža mu Stipe Matić, vlasnik M San grupe s kojim već duže vrijeme preuzima posrnule poljoprivredne tvrtke u Hrvatskoj. Nakon najnovije akvizicije, kojom su Pipunić i Matić zaokružili svoje poslovanje od primarne proizvodnje i stočarstva do prerađivačke industrije, novostvoreni poljoprivredni koncern mogao bi po svojoj veličini postati glavni konkurent poljoprivrednog biznisa Ivice Todorića i njegova Agrokora. Prve naznake mogućeg spajanja Žita i Kandita pojavile su se još u travnju ove godine, kad su iz Kandita svakodnevno stizale samo loše vijesti: ta je grupacija u prva tri mjeseca ove godine imala gubitak od čak 13,8 milijuna kuna, zbog problema s likvidnošću neke od tvrtki iz grupacije navodno su bile i u blokadi, a na razini cijele grupacije bile su upitne i isplate plaća zaposlenicima.

Zbog svega toga Osijekom se proširila najava mogućih stečajeva i gubitka tisuću radnih mjesta, no u međuvremenu se kao 'spasitelj' pojavio upravo Marko Pipunić. Njegova tvrtka Žito prvo je Kanditu posudila novac za isplatu plaća, potom za isplate duga prema kooperantima i prijevoznicima, a onda je osigurala i koks za ovogodišnju preradu šećerne repe. Iznos Pipunićeve posudbe Kanditu popeo se na gotovo 75 milijuna kuna, a prema nekim izvorima ukupna svota premašila je i stotinu milijuna kuna. Već tada u domaćim poduzetničkim krugovima ta se dobrohotnost tumačila kao očita zainteresiranost za Kandit grupu koja se prošlog tjedna i formalizirala.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika