05.07.2010. / 09:14

Autor: Martina Čizmić

Novi Windowsi na vidiku: Microsoft priprema nasljednika "7"

Internetski forumi bruje kako je rana najava "8" Microsoftov način borbe protiv konkurencije. Naime, Google je najavio lansiranje vlastitog operativnog sustava koji će se temeljiti na web pregledniku Chromu i koji bi trebao biti besplatan

Windows 8Windows 8Windowsi upravljaju svijetom. Dobro možda ne baš doslovno, ali većina računala na ovome planetu pogonjena je nekom verzijom Microsoftovog operativnog sustava.

Aktualni "Windows 7" za sad imaju dobre prodajne rezultate, no to ne znači da u Microsoftu miruju. Još prije službenog početka prodaje "sedmice" najavljeno je da programeri rade na njihovom nasljedniku. Prema prvim najavama "Windows 8" trebali bi biti predstavljeni javnosti već 2012. godine.

No, programeri i napredni korisnici takve najave već uspoređuju sa nekoliko Microsoftovih propalih pokušaja da svake dvije godine lansira novi operativni sustav. Da li je uopće potrebno spomenuti Windows Me i Vistu, koji su stajali puste milijune, a prodani su u "svega" nekoliko stotina tisuća primjeraka. Za Microsoft - premalo.

Ipak, u Microsoftu su uvjereni da će "Windows 8" biti nužni zbog napretka u tehnologiji. Prije svega ističu USB 3.0, novu verziju Bluetootha, a kao adut otkrivaju mogućnost enkriptiranja podataka na tvrdom disku. U prvim najavama novog operativnog sustava najavljivana je i podrška Kinctu - sustavu koji omogućava prepoznavanje lica i upravljanje računalom pokretima. Očito u Microsoftu računaju da će u 2012. sva računala imati web kameru, a surfanje po internetu trebalo bi podsjećati na Matrix i mahanje rukama po zraku ne bi li prebacili na drugu web straicu.

U svakom slučaju, Kinect bi svjetlo dana trebao ugledati već ove jeseni, pa će Microsoft imati dovoljno vremena razraditi i pokrpati sve propuste koji eventualno budu otkriveni u prvoj verziji.

Internetski forumi bruje kako je rana najava "8" Microsoftov način borbe protiv konkurencije. Naime, Google je najavio lansiranje vlastitog operativnog sustava koji će se temeljiti na web pregledniku Chromu i koji bi trebao biti besplatan.

Hoće li u tome i uspjeti, tek ćemo vidjeti. No, poučeni prijašnjim iskustvima netko bi u Microsoftu ipak trebao shvatiti da će se većina ljudi ipak odučiti za stabilan operativni sustav ili onaj koji je besplatan, nego za sustav koji će skupo platiti pa onda mjesecima nadograđivati kako bi mogao normalno funkcionirati. Dovoljno je prisjetiti se "plavog ekrana smrti".

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika