07.07.2010. / 13:19

Autor: Hina

Sindikat: Nakon najave štrajka odgođena isplata plaća u Croatia Airlinesu

Sindikalci tvrde da je Uprava, kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, naredila osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku

Nakon što je Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) najavio početak štrajka za petak, 9. srpnja, Uprava Croatia Airlinesa odgodila je isplatu plaća, kaže se u današnjem priopćenju SKOZ-a.

SKOZ smatra da Uprava time želi međusobno zavaditi radnike i prisiliti SKOZ na odustajanje od štrajka.

Istodobno, kaže se u priopćenju, Uprava obmanjuje javnost najavom gubitka od četiri milijuna dolara zbog četverodnevnog štrajka.

Prepirke su na relaciji sindikati - UpravaPrepirke su na relaciji sindikati - UpravaKao usporedbu navode gubitak zbog nemogućnosti letenja cijele flote zbog oblaka vulkanske prašine koji je, po njihovim podacima, iznosio 500.000 eura.

Uostalom, da Croatia Airlines zarađuje milijun dolara dnevno, ne bi bila u gubicima, dodaje se se u priopćenju sindikata.

Sindikalci tvrde da je Uprava, kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, naredila osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku.

SKOZ ističe da će tijekom štrajka raditi 20 posto kabinskog osoblja i da s toliko ljudi i uz dobru organizaciju posla Uprava može osigurati polovicu letova.

SKOZ je najavio štrajk stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa koji bi trebao početi u petak i trajati do utorka, 13. srpnja. Sindikat se na štrajk odlučio nakon propalih pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora.

Uprava tvrdi da je tijekom višemjesečnih razgovora pokazala spremnost na dogovor. Navodi da je prihvatila četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk, ali su stjuardese i stjuardi istaknuli 43 nova zahtjeva.

Uprava tvrtke vjeruje da se štrajk ipak neće održati ističući da traženi uvjeti nemaju uporište u pozitivnoj zakonskoj regulativi.

Procjenu o šteti koja bi nastala u slučaju štrajka od milijun dolara dnevno temelji na rezervacijama za ta četiri dana (9.-13. srpnja), koje trenutno iznose 25.000 do 30.000 putnika kojima u slučaju štrajka tvrtka mora refundirati novac.

Uprava smatra da tvrdnje SKOZ-a da kabinsko osoblje radi nezaštićeno kolektivnim ugovorom i isključivo po pravilima koja postavlja Uprava nisu točne, jer se i na članove SKOZ-a odnosi Jedinstveni kolektivni ugovor potpisan 8. veljače ove godine s tri sindikata koji pokrivaju više od 70 posto zaposlenih.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika