08.07.2010. / 08:18

Autor: Deutsche Welle

DW: Borba protiv terorizma ozbiljna stvar ili izgovor za prisluškivanje građana?

"Od napada u Londonu više nije bilo većih napada na europskom tlu, i to je velikim dijelom zasluga obavještajnih službi. Ali ako promatrate koji napadi su od tada spriječeni i koje terorističke ćelije su ukinute, mora se zaključiti da i dalje moramo biti oprezni," kaže de Kerchove

Teroristički napadi u Europi srećom nisu učestaliTeroristički napadi u Europi srećom nisu učestaliPrije točno pet godina je teroristički napad na londonsku podzemnu željeznicu uzdrmao Europu i to godinu dana nakon terorističkog napada u Madridu. Postalo je jasno da su za Europu najopasniji "domaći teroristi".

Oni su neprimjetni, zaposleni su i žive u zemljama Europske unije. Ali njihova udarna snaga je golema. Oni su takozvani "homegrown teroristi", odnosno teroristi odrasli na "domaćem tlu", u zemljama u kojima vrše napade. To su teroristi koji su Europu uzdrmali napadima u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i planiranim masakrima u Njemačkoj.

S napadima na madridske vlakove 2004. i godinu kasnije na londonsku podzemnu željeznicu je islamistički terorizam stigao u Europu. Relativni mir koji je nakon terorističkog napada u Londonu nastao, međutim, nije razlog za opuštanje, smatra Gilles de Kerchove, EU koordinator za borbu protiv terorizma.

"Od napada u Londonu više nije bilo većih napada na europskom tlu, i to je velikim dijelom zasluga obavještajnih službi. Ali ako promatrate koji napadi su od tada spriječeni i koje terorističke ćelije su ukinute, mora se zaključiti da i dalje moramo biti oprezni," kaže de Kerchove.

"Teroristima je potreban novac, a mi moramo spriječiti da ga dobiju"

Funkcija EU koordinatora za borbu protiv terorizma je osnovana 2004. nakon napada u Madridu. Zemlje Europske unije su tada uvidjele da su previše odvojeno radile kad su u pitanju antiterorističke mjere. Prvi koordinator Gijs de Vries je zadatak koordinatora ovako opisao: „Razmjena informacija je veoma bitna. Pomoću Europola policijske postaje mogu razmjenjivati informacije. Osim toga, donosimo zakone usmjerene protiv financiranja terorizma. Teroristima je potreban novac, a mi moramo biti sigurni da ga oni ne dobiju. A i za to je potrebna međunarodna suradnja."

Ali de Vries je prijevremeno odstupio s funkcije zbog, kako se navodi, razočarenja što se članice Unije nedovoljno informiraju o svojim protuterorističkim aktivnostima.

Borba protiv terorizma kao izgovor za prisluškivanje građana?!

Najveća kritika se, međutim, kreće u suprotnom smjeru - da razmjena informacija zemalja EU PREDOBRO funkcionira. Mnogi građani strahuju da borba protiv terorizma ovim zemljama služi kao izgovor za prisluškivanje i prikupljanje podataka o samim građanima. Posebice oštro je Europski parlament kritizirao razmjenu bankovnih podataka između Europske unije i SAD-a, koja je bila regulirana takozvanim SWIFT sporazumom. Američki istražitelji tvrde da je je ta razmjena podataka doprinijela, na primjer, uhićenju takozvane Sauerland grupe u Njemačkoj. Ipak, početkom ove godine je Europski parlament odbio ovaj sporazum.

Jedan od kritičara SWIFT sporazuma je i njemački zastupnik u Europskom parlamentu Manfred Weber (CSU).

„Građani Europske unije s pravom očekuju od nas da čuvamo njihove podatke. Ja želim suradnju sa Sjedinjenim Državama. Želim da surađujemo u borbi protiv terorizma. Ali mora vrijediti osnovno načelo da za europske podatke važi europski standard zaštite podataka", poručuje Weber.

U međuvremenu je izrađen novi SWIFT sporazum u kojemu su neke, ali ne i sve od parlamenta kritizirane stavke, riješene. Europski parlament ovoga četvrtka glasuje ponovno i očekuje se da će se izmijenjeni SWIFT sporazum ovaj put prihvatiti većinom glasova.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika