09.07.2010. / 16:05

Autor: Hrvoje Šimičević

'Horvatinčić večeras nastavlja s radovima, to je dokaz da pravna država ne funkcionira'

"Iz nekoliko provjerenih izvora saznali smo da se noćas planira početi s radovima u Varšavskoj ulici. Pozivamo sve građane na cjelonoćno dežurstvo u Varšavskoj s početkom u 22 sata"

Tomislav Tomašević i Teodor CelakoskiTomislav Tomašević i Teodor CelakoskiProtagonisti nevladinih udruga Pravo na Grad i Zelene akcije odaslali su danas priopćenje u kojem stoji da se večeras planira nastavak gradnje tzv. projekta Cvjetno, u vlasništvu tajkuna Tomislava Horvatinčića.

"Iz nekoliko provjerenih izvora saznali smo da se noćas planira početi s radovima u Varšavskoj ulici. Pozivamo sve građane na cjelonoćno dežurstvo u Varšavskoj s početkom u 22 sata", stoji u kratkom priopćenju rečenih udruga.

Horvatinčićev projekt stopiran je prije nekoliko tjedana, i to nakon jednomjesečnog prosvjeda građana i nevladinih inicijativa, koji je okončan nakon najave pokretanja kriminalističkih istraga od strane DORH-a i i Uskoka kao i inspekcijskih nadzora, koji su inicirani zbog nekoliko razloga.

Tako je u javnost izašla priča o spornim kreditima koje je Horvatinčić uzimao od Hypo banke zbog gradnje ovog lifestyle centra u središtu Zagreba. U cjelokupnoj priči sporno je 15 milijuna eura, koje je Horvatinčić, tvrde nevladine organizacije, uzeo od zagrebaćkog krim miljea kako bi osigurao sve uvjete da dobije kredite od Hypo banke. Uz to, nadležna tijela zainteresirala su se za tvrdnje ga je grad izdavao nadasve sumnjivu dokumentaciju za izgradnju objekta na Cvjetnom trgu.

Zbog mutnih financija Zagreb je nedavno posjetio i predsjednik austrijskog parlamentarnog istražnog povjerenstva za istragu oko Hypo banke Rolf Holub, koji je potvrdio da će koruško parlamentarno istražno povjerenstvo, nakon ljetne stanke, na jesen početi istraživati poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj.

Nedugo prije toga, USKOK je na temelju kaznene prijave udruga Zelene akcije i Prava na grad zatražio od policije da provede kriminalističku istragu radi utvrđivanja moguće kaznene odgovornosti zbog spomenute dokumentacije.

Iz Državnog odvjetništva ubrzo su potvrdili da im je Ministarstvo kulture dostavilo mišljenje ekspertnog tima, prema kojem je vidljivo da postoje izvjesna odstupanja vezana uz radove u Varšavskoj ulici.

"Obzirom na najnovije informacije o nastavku radova u Varšavskoj, moramo nažalost konstatirati kako je bilo naivno vjerovati da će se država uhvatiti u koštac s nezakonitim radnjama u ovom slučaju. Već smo odavno predali dokumente koji ukazuju na protuzakonitosti u projektu Cvjetno, ali je očigledno da od istrage neće biti ništa. Drugim riječima, ovo je još jedan dokaz da pravna država ne funkcionira", rekao je u razgovoru za Nacional.hr predsjednik Prava na grad Teodor Celakoski.

Komentirajući priču o svojevrsnoj 'kontrapeticiji', koja je ovog tjedna pokrenuta u krugovima zagrebačke elite, Celakoski je konstatirao kako o toj inicijativi dovoljno govori činjenica da se radi o 'privatnoj akciji', namijenjenoj za uži krug ljudi. "Mogu samo najaviti da ćemo za nekoliko dana izaći s popisom od sto javnih i uglednih osoba, koji su dali podršku prosvjednicima protiv ovakvog projekta na Cvjetnom", dodao je Celakoski.

Vezane vijesti

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja teške pomorske nesreće 16.… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.07.10. 19:58

Imam predosjećaj da vlada u ovoj svojoj bezizlaznoj situaciji namjerno želi isprovocirati građanski neposluh širokih razmjera .Tom prilikom će organizirati remećenje javnog reda i mira do kaznenih djela.Kada se sve zakuha do "grčkih"razmjera,to će biti pripisano propasti tako uspješnog plana oporavka hrvatske privrede.Živi bili pa vidjeli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika