12.07.2010. / 17:06

Autor: Hina

Turska i Srbija za jačanje suradnje u svrhu mira i stabilnosti na Balkanu

"Turska želi vidjeti više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz sudjelovanje Srbije", rekao je turski premijer

Tayyip ErdoganTayyip ErdoganTurska i Srbija trebaju nastaviti raditi na jačanju suradnje, prije svega u svrhu mira i stabilnosti na Balkanu i dijele ista gledišta u pogledu očuvanja cjelovitosti Bosne i Hercegovine, rekli su u ponedjeljak u Beogradu turski i srbijanski premijer Recep Tayyip Erdogan i Mirko Cvetković.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon njihova susreta Erdogan je kazao kako je želja Turske vidjeti više prosperiteta na Balkanu, dok je Cvetković istaknuo kako se obje zemlje zauzimaju da u budućnosti Balkan bude zona mira i stabilnosti, a ne zona sukoba.

"Turska želi vidjeti više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz sudjelovanje Srbije", rekao je turski premijer te ocijenio kako stabilnost Balkana treba ostvariti kroz procese demokratizacije.

Kao dobre primjere u tom smjeru Erdogan je naveo nedavno usvajanje Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu te nazočnost srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na jučerašnjoj komemoraciji u Srebrenici.

Premijer Cvetković istaknuo je kako se mora krenuti putem pomirenja u regiji, navevši kako ono što Srbija čini u posljednje vrijeme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavu dobrosusjedskih odnosa.

Govoreći na temu Kosova, premijer Turske naveo je kako stajalište njegove zemlje, koja je priznala neovisnost Kosova, nije prepreka razvoju bilateralnih odnosa sa Srbijom te da su odnosi Turske i Srbije jedna, a Kosovo druga tema.

Srbijanski premijer izrazio je očekivanje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova pružiti mogućnost dijaloga kroz koji će se naći rješenje prihvatljivo za obe strane, jer je to, kako je rekao, način da se izbjegne sukob u budućnosti.

Nakon sastanka dvojice premijera srbijanski ministar unutarnjih poslova Vuk Jeremić i njegov turski kolega Ahmed Davutoglu potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza za putovanje, dok je srbijanska ministrica za nacionalni investicijski plan s predstavnicima nekoliko turskih kompanija potpisala dokumente vezane uz izgradnju putne infrastrukture u Srbiji.

Erdogan se sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem s kojim je posjetio Novi Pazar u kojem živi brojno bošnjačko stanovništvo.

Erdoganovu posjetu Srbiji prethodio je njegov boravak u BiH gdje je u nedjelju nazočio komemorativnom skupu u povodu petnaeste obljetnice srebreničkog masakra u kojem je 1995. ubijeno oko osam tisuća Bošnjaka.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 18:03

TURSKA I SRBIJA IZMJENJUJU --KOKAIN,ahahhahahahahahha NEZNA SE TKO JE VISE NAPUSEN......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika