12.07.2010. / 18:09

Autor: Hrvoje Šimičević

Kad Hebrang krene kritizirati: Nije uvijek laž, ali je zato licemjerje

Hebrang je tada reagirao valjda zbog toga što su mnogi Srbi - slični onima o kojima je Domljan pričao - plutali nizvodno. Poput onog jadnog Beograđanina..

Andrija HebrangAndrija HebrangHDZ-ov patrijarh Andrija Hebrang ovaj puta nije lagao, ali je zato kroz samo dvije rečenice u Saboru iscijedio imponzantnu količinu licemjerja, prema kojoj njegov recentni podatak o samo 9,4 posto nezaposlenih izgleda kao simpatična dosjetka istrošenog političkog funkcionera.

Komentirajući prijedlog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, Hebrang se, ničim izazvan, obrušio na urednika i voditelja središnjeg Dnevnika Zorana Šprajca, jer se našao uvrijeđen činjenicom što je rečeni djelatnik HTV-a 'prasnuo u smijeh dok je izvještavao o jadnom Beograđaninu koji se u bujici borio za život', ali i zbog toga 'što je jedno hrvatsko poduzeće nazvao najgorim platišom i najvećim dužnikom'.

"Da je to napravio u pravoj, demokratskoj, pravnoj državi, platio bi odštetu!", rezolutno je urliknuo Andrija Hebrang.

Obzirom da je Hebrang, osvrćući se na Šprajcov smijeh iz nekog razloga potencirao kako se ovaj smijao baš 'Beograđaninu', pretpostavljamo 'Srbinu', nije se naodmet prisjetiti nedavne situacije u istom parlamentarnom domu, u kojoj je, vlastitim trudom, ali zato nečim izazvan, Hebrang također imao udjela u raspravi o Srbima. Ti Srbi su se - baš kao i onaj jadni Beograđanin - 'borili za život'

Naime, nakon što je Milorad Pupovac nedavno opoznao kolege zastupnike sa nastupom prvog predsjednika Sabora Žarka Domljana u emisiji Nedjeljom u 2, i nazvao njegov istup nedopustivim govorom mržnje prema pripadnicima srpske nacionalnosti, jer je ovaj među ostalim sugerirao da je tročlana 'obitelj Zec bila s pravom likvidirana' kao i da je bivši šef saborskog restorana Milan Škorić 's pravom bio otpušten zbog srpske nacionalnosti', Hebrang je Pupovcu - da se slikovito izrazimo - poručio da zaveže gubicu.

Među ostalim, Hebrang je Pupovca optužio za 'nedopustivu zloupotrebu saborskog Poslovnika', naglasivši da 'za rješavanje prijepora (!) postoje nadležna tijela', kao i da je 'Hrvatska odavno osudila zločin nad obitelji Zec'. Ali, što je najvažnije, Hebrang je rekao da su sudovi - 'donijeli presude'.

Podsjetimo, sudovi su doista donijeli presude u slučaju obitelji Zec, kako to istinito tvrdi Andrija Hebrang, ali te su presude bile oslobađajuće naravi, i to zbog proceduralne pogreške. Hebrang je to morao znati, ali to ga nije spriječilo da napadne Pupovca, i to koristeći argumente sušte proceduralne naravi, promaknuvši tako samog sebe u neslužbenog Domljanovog fiškala, i to upravo zato jer je ovaj tog nedjeljnog popodneva gledateljima HRT-a isporučio oveći kontingent šovinističkih bljuzgi. Hebrang je valjda burno reagirao jer je bio pogođen činjenicom što su mnogi Srbi - slični onima o kojima je Domljan pričao - također plutali nizvodno. Poput onog 'jadnog Beograđanina'...

Osim što nitko tom prilikom nije 'prasnuo u smijeh', ako ne računamo Domljana koji je vjerojatno gledao svog fiškala u izravnom prijenosu saborske sjednice, pitanje je što bi se dogodilo da je Hebrang 'to napravio u pravoj, demokratskoj, pravnoj državi'?

Što se tiče onih drugih Hebrangovih pokuda na Šprajcov račun, odaslanih jer je ovaj 'jedno hrvatsko poduzeće nazvao najgorim platišom i najvećim dužnikom' - a radi se o Todorićevom Agrokoru - također je riječ o poučnom primjerku priručne HDZ-ovske politike.

Osim dokazane činjenice da je Agrokor već duže vrijeme glavni generator nelikvidnosti, jer dobavljačima duguje preko 7 milijardi kuna, dok je dug prema državi pomno čuvana tajna, zanimljivo je da je Šprajc to pitanje postavio upravo hrvatskoj kancelarki. Naime, samo tjedan dana prije toga, Jadranka Kosor je u jednom drugom intervjuu rekla da će 'pozvati na red neuredne platiše', dodajući da će razgovarati i s Ivicom Todorićem upravo zato jer ima najdulje rokove plaćanja u Hrvatskoj. 'Hoću. Država svoje ispunjava. Mi smo sada došli na rok plaćanja od 47 dana", rekla je tom prilikom Jadranka Kosor.

Ipak, uz sve navedeno, za sada nisu poznati konkretni motivi koji su ponukali Hebranga da ovako burno reagira prema Šprajcu. Međutim, postoji osnovana sumnja da je razlog tomu nedavna izjava ovog HTV-ovog urednika, koju ovom prilikom u potpunosti prenosimo. "Najdraži trenutak u karijeri bio je kada sam Andriju Hebranga uhvatio da laže. Na sjednici Vlade pokušao je opravdati javno-privatno partnerstvo u Sunčanom Hvaru s nečim što je sudski dokazano kao neistinito".

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

registracija
27/6/10

cuci, 12.07.10. 19:21

"Ipak, uz sve navedeno, za sada nisu poznati konkretni motivi koji su ponukali Hebranga da ovako burno reagira prema Šprajcu" - a sto je tu čudno, her fritz se napušio mare...


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 21:14

beogradjanin se sam bacio -hti je samoubijstvo--glupi ste to je on sve za kameru radio namjerno;AHAHAHHAHAH


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika