Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Plamenko Cvitić

NOVO PREDSTAVNIŠTVO GOSPODARSKE KOMORE

Proboj na tržište Afganistana

U Afganistanu, jednoj od najopasnijih država na svijetu, mnoge hrvatske tvrtke mogle bi imati izvrsne mogućnosti za poslove

Nadan VidoševićNadan VidoševićNakon što je u Afganistanu već dulje vrijeme hrvatski vojni kontingent od 330 ljudi, odnedavno će ondje biti moguće vidjeti i - hrvatske biznismene. U ponedjeljak 12. srpnja hrvatska gospodarska delegacija na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem doputovala je u Afganistan kako bi u glavnom gradu Kabulu otvorila prvo izvaneuropsko predstavništvo HGK-a.

Gospodarska delegacija koju čine predstavnici jedanaest tvrtki u dva bi se dana trebala sastati s predstavnicima afganistanskih ministarstava gospodarstva, energetike, obrane, unutarnjih poslova te s predstavnicima Afganistanske trgovinske i industrijske komore čiji će predsjednik prigodom otvaranja hrvatskog predstavništva Nadanu Vidoševiću uručiti dozvolu za rad. Afganistan je zemlja koja je otvorena za ulazak stranih kompanija, a u njoj nedostaje svih vrsta roba.

Hrvatska je odnedavno među samo šest država s licencijom za pristup svim natječajima u toj zemlji, a dosad su ju imali samo SAD, Kanada, Pakistan, Rusija i Indija. Šef ureda Hrvatske gospodarske komore u Kabulu bit će Stanislav Dunatov, koji je početkom ove godine kontaktirao s Nadanom Vidoševićem i zainteresirao ga za ideju da Hrvatska postane ekonomski prisutna u zemlji čija obnova tek predstoji.

Dunatov u Afganistanu živi i radi od 2002. godine, a suvlasnik je američkoafganistanske tvrtke koja se bavi logistikom i graditeljstvom. Prema njegovu mišljenju, najveće prilike za hrvatske tvrtke u Afganistanu su u cestogradnji, podizanju mostova, gradnji tunela, elektrifikaciji te mehanizaciji, a velike poslove mogle bi sklopiti i hrvatske prehrambene i farmaceutske kompanije. Kabulski ured HGK-a bit će smješten u prostorijama od 60 četvornih metara u Karta-e-Charu, stambenoj četvrti obiteljskih kuća, a HGK će kuću dijeliti s američkom zaštitarskom kompanijom.

Vezane vijesti

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

HGK organizirala prvi nastup hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu

Danas je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore započeo nastup hrvatskih visokotehnoloških tvrtki na sajmu Kitel 2012 u Almatyju. Nastup na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika