Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Robert Bajruši, Marko Biočina

Đurđa Adlešič iz Vlade odlazi u Sabor, no i dalje će podržavati vladajuću koaliciju

Ja nisam netko kome treba udomljenje jer imam 'zarađeno' radno mjesto u Saboru koje sam izborila na izborima. Ipak, moram priznati da mi je pomalo dosta politike, kaže Adlešić

ĐURĐA ADLEŠIČ izjavila je kako će u Saboru ubuduće glasovati zdravorazumski,
ali kako neće rušiti VladuĐURĐA ADLEŠIČ izjavila je kako će u Saboru ubuduće glasovati zdravorazumski, ali kako neće rušiti VladuPotpredsjednica Vlade i bivša predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič nakon izlaska te stranke iz vladajuće koalicije podnijela je usmenu ostavku na tu poziciju, planira se vratiti u Sabor, no neće glasati za rušenje Vlade. To je potvrdila u ekskluzivnoj izjavi za Nacional: "Ja nisam netko kome treba udomljenje jer imam 'zarađeno' radno mjesto u Saboru koje sam izborila na izborima. Ipak, moram priznati da mi je pomalo dosta politike i sigurno je da ću u idućem razdoblju razmišljati o tome što ću u budućnosti raditi. Ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade sam usmeno podnijela. U Saboru ću ubuduće glasovati zdravorazumski, ali ne mislim rušiti ovu vladu."

Drugim riječima, ona neće pristupiti oporbi nego će i dalje podržavati Vladu. Đurđa Adlešič nije se željela izjašnjavati o informacijama kako joj je predsjenik Josipović ponudio savjetničku poziciju, no otkrila je da je o takvim mogućnostima razgovarala s predsjednikom i da je o tome izvijestila premijerku Jadranku Kosor. Inače, među većim brojem članova HSLS-a vlada mišljenje kako je izlaskom iz vladajuće koalicije Darinko Kosor počinio političko samoubojstvo, te kako je ta stranka faktički ostala bez dva od tri saborska mandata, dok s druge strane ni po čemu nije izvjesno kako će se priključiti oporbenoj koaliciji. Naime, brojni vodeći članovi SDP-a snažno se protive priključenju HSLS-a Kastavskoj skupini, koju osim socijaldemokrata sačinjavaju još HNS, IDS i Hrvatska stranka umirovljenika.

To bi mogao postati problem za Zorana Milanovića koji smatra kako bi ulazak lHSLS-a bio od koristi opozicijskom savezu. Milanovićev dodatni problem je to što su i u HNS-u rezolutno protiv dolaska HSLS-a i inzistiranje na primanju Kosorove stranke moglo bi ugroziti odnose između SDP-a i ostalih stranaka Kastavske skupine. Osim toga, analize pokazuju da HSLS ima poprilično usku biračku bazu i suradnja s njim ne može izazvati nekakav veći pozitivni efekt, a u rijetkim krajevima gdje su na vlasti, poput Varaždina čiji je gradonačelnik Ivan Čehok, nalaze se liberali koji su u žestokom sukobu s Radimirom Čačićem i Zoranom Milanovićem. Dio starijih esdepeovaca nije spreman zaboraviti ni da je 2002. upravo HSLS-ov izlazak iz tadašnje vladajuće koalicije nanio ogromnu štetu vladi Ivice Račana i naposljetku doveo do izborne pobjede HDZa.

Nekadašnji članovi Račanove vlade HSLS opisuju kao prevrtljivu stranku kojoj se ne može vjerovati, makar je danas vodi Darinko Kosor, a ne Dražen Budiša. Prema njima, liberali i Đurđa Adlešič odigrali su glavnu ulogu i na parlamentarnim izborima 2007., kad su HSLS i HSS odlučili ući u vladu Ive Sanadera. Esdepeovci tvrde kako je Đurđa Adlešič utjecala da HSS stane uz HDZ i tako osigura da premijer postane Sanader, a ne Milanović. Zbog svih ovih razloga, pokuša li ugurati HSLS u oporbenu koaliciju, Milanović će i u svojoj stranci naići na velik otpor.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 13.07.10. 09:16

HSLS treba pustiti da potone jer drugo ni ne zaslužuju. SDP i ostali bi napravili samo štetu ako bi ih pustili da se priključe svojoj koaliciji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika