21.07.2010. / 08:09

Autor: Hina

Senatski odbor SAD-a prihvatio imenovanje Elene Kagan u Vrhovni sud

Odbor za pravosuđe američkog Senata u utorak je odobrio imenovanje državne odvjetnice Elene Kagan za četvrtu sutkinju Vrhovnog suda SAD-a, dok će konačnu odluku o njezinu imenovanju donijeti Senat početkom kolovoza.

Elena Kagan (Reuters)Elena Kagan (Reuters)Odbor za pravosuđe američkog Senata u utorak je odobrio imenovanje državne odvjetnice Elene Kagan za četvrtu sutkinju Vrhovnog suda SAD-a, dok će konačnu odluku o njezinu imenovanju donijeti Senat početkom kolovoza.

Odbor je s 13 glasova za i 6 protiv, uputio njezino imenovanje na potvrdu Senatu u punom sazivu, a glasovi su podijeljeni stranački, uz jednog republikanca koji je glasovao zajedno s demokratskom većinom.

Riječ je o senatoru Lindsayu Grahamu, koji je isto učinio i kod imenovanja sutkinje Sonie Sotomayor u Vrhovni sud 2009. Graham se pozvao na staro načelo da senatori trebaju poštovati odluke predsjednika o imenovanjima, kojeg se sadašnja republikanska oporba ne pridržava.

Ako bude potvrđena, Kagan će naslijediti suca Johna Paula Stevensa koji je otišao u mirovinu, i postati 112. sudac u povijesti Vrhovnog suda.

U saslušanju pred Odborom za pravosuđe, demokrati su okarakterizirali rekli da će Kagan (51), bivša dekanica Pravnog fakulteta sveučilišta Harvard, biti poštena i pravedna sutkinja, dok su je republikanci kritizirali kao neiskusnu aktivistkinju koja neće razlikovati svoje pravne prosudbe od vlastitih političkih uvjerenja.

Senatori iz obje stranke izrazili su nezadovoljstvo s postupkom saslušanja, koji je po ocjeni mnogih promatrača dao nejasne odgovore o pravnoj filozofiji kandidata.

Vezane vijesti

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Vrhovni sud ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio slučaj u kojem su u studenom 2009. prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika