21.07.2010. / 14:00

Autor: Boris Bilas

Bizarne vladine odluke: Kosor zabranila vojnoj hunti Sijera Leonea dolazak u Hrvatsku

Ne ulazimo u opravdanost sankcija prema ljudima koji su nedvojbeno počinili strašne zločine, ali brzina kojom je Vlada reagirala u ovom slučaju podsjeća nas na brzinu kojom je prepoznat dolazak krize i recesije u hrvatskom gospodarstvu

Predsjednica Vlade RH Jadranka KosorPredsjednica Vlade RH Jadranka KosorVlada RH na čelu s Jadrankom Kosor na sjednici 1.srpnja donijela je odluku o provođenju mjera u svezi sa sankcijama protiv Republike Sijera Leone.

Ovom Odlukom objavljenom u Narodnim novinama provode se mjere utvrđene rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1132 iz 1997. i 1171 iz 1998. godine.

Vlada je ovom Odlukom zabranila ulazak ili prolazak preko teritorija Republike Hrvatske vodećim članovima bivše vojne hunte u Sijera Leoneu i Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF).

Zanimljivo je kako Vlada RH donosi odluku o sankcijama 12 godina nakon rezolucija UN-a, a da stvar bude još bizarnija - više od osam godina nakon završetka građanskog rata u Sijera Leoneu.

Naime, rat u toj državi je trajao 11 godina, od 1991. do 2002. kada je u siječnju potpisano primirje. Na jednoj strani u sukobu bile su Vladine snage potpomognute Velikom Britanijom i Nigerijom, dok su s druge bili pobunjenici Revolucionarnog ujedinjenog fronta predvođeni Fodayom Sankohom, koje je podupirao tadašnji predsjednik Liberije Charles Taylor kojem se trenutno sudi u Haagu.

U sukobu je poginulo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a više od dva milijuna ljudi je pobjeglo iz svojih domova pred ratnim razaranjima. Razlog sukoba bila je kontrola nad proizvodnjom i trgovinom dijamantima, a možda najbolji prikaz brutalnosti sukoba prikazan je u filmu 'Krvavi dijamant' s Leonardom di Caprijom u glavnoj ulozi čija se radnja temelji na događajima u Sijera Leoneu.

Dakle, Vlada RH se sjetila osam godina nakon završetka ovog sukoba odrediti sankcije te je zabranila ulazak u državu ljudima koji su povezani s RUF-om, a koji se nalaze na popisu sastavljenom od strane posebnog odbora Ujedinjenih naroda.

Ne ulazimo u opravdanost sankcija prema ljudima koji su nedvojbeno počinili strašne zločine, ali brzina kojom je Vlada reagirala u ovom slučaju podsjeća nas na brzinu kojom je prepoznat dolazak krize i recesije u hrvatskom gospodarstvu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 21.07.10. 14:48

bolje da i oni dođu kod nas nego da gledamo više KRADEZE i bjeloglavu kokoš srpsku. Osnuj ponovno pokret za Jugoslaviju komunjaro srpska.


registracija
27/7/09

columbo, 21.07.10. 19:27

Eh da je caca ziv mi bi jos ratovali. I redjali sjajne pobjede, jer njemu je to islo od ruke...A ovako u nekakvom smo blesavom miru izmedju zivota i nezivota...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika