21.07.2010. / 15:10

Autor: Hina

Ljajić: Obnova postupka Haradinaju prilika za nove dokaze i utvrđivanje pune istine

Bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju ponovit će se suđenje po nekoliko točaka optužnice u Den Haagu, odlučio je u srijedu Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji prihvativši žalbu tužiteljstva na presudu

Rasim LjajićRasim LjajićPredsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić u srijedu je, komentirajući odluku o djelomičnoj obnovi suđenja bivšem kosovskom premijeru i bivšem čelniku nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, kazao kako je to prilika da se kroz saslušanje svjedoka izvedu novi dokazi i utvrdi puna istina.

"Mi ni na koji način ne želimo prejudicirati odluku suda, već samo želimo da se ustanovi puna istina, kako bi bila zadovoljena pravda", istaknuo je Ljajić, dodavši kako će to biti prilika da se ispitaju novi svjedoci te iznesu novi dokazi.

Navodeći kako su u prvostupanjskom postupku izostali iskazi pojedinih svjedoka zbog njihova zastrašivanja, Ljajić je ocijenio kako će ponovljeni postupak biti prilika da svjedoci bez straha govore te iznesu svoje spoznaje vezane uz zločine koji se optuženima stavljaju na teret.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je odluka Haaškog tribunala o djelomičnom ponavljanju suđenja Haradinaju velika pobjeda tužiteljstva tog suda u borbi za prava žrtava.

"Odluka Vijeća suda u Haagu velika je pobjeda glavnog tužitelja Sergea Brammertza i njegova tima u borbi za prava žrtava", kazao je Vekarić srbijanskoj agenciji Beta.

Vekarić nije želio detaljnije komentirati odluku Haaškog tribunala o ponovljenom suđenju Haradinaju po šest točaka optužnice dodajući da je najvažnije da se to rješava u okviru haaških institucija i da pravda za žrtve bude u potpunosti zadovoljena. Vekarić te dodao kako je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u svakom trenutku spremno poduprijeti predmet.

"Naša suradnja s tužiteljstvom Haaškog tribunala je odlična i u svakom trenutku smo spremni poduprijeti predmet na način predvođen statutom Tribunala. To je naša obaveza i na temelju Zakona o suradnji s Tribunalom", naveo je Vekarić.

Bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju ponovit će se suđenje po nekoliko točaka optužnice u Den Haagu, odlučio je u srijedu Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji prihvativši žalbu tužiteljstva na presudu kojom je taj nekadašnji čelnik kosovske vojske optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti 2008. oslobođen optužbe.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika