22.07.2010. / 09:26

Autor: Martina Čizmić

Stres test: Nova ljubljanska banka neslužbeno prošla, ali joj treba 400 milijuna eura

Nagađa se da bi glavnu ulogu u dokapitalizaciji preuzela sama država koja je i najveći dioničar banke. No, u tom slučaju europska bi komisija mogla postaviti dodatne uvjete poput postupnog izlaska države u određenom periodu

Nova ljubljanska banka treba 400 milijuna eura svježeg kapitalaNova ljubljanska banka treba 400 milijuna eura svježeg kapitalaNova ljubljanska banka, nasljednica stare Ljubljanske banke koja je mnogim Hrvatima ostala u lošem sjećanju prema neslužbenim informacijama prošla je stres test koji se ovih dana provodi u bankama diljem Euroe.

Kako pišu slovenske Finance, službeni rezultati testa biti će poznati u petak, no prema trenutno dostupnim informacijama jedina slovenska banka koja je bila uključena u takvo testiranje ipak je dobila prolaznu ocjenu.

No, iako je prolazak pokazao da NLB i dalje ima pristojnu financijsku snagu, nadzorni odbor banke ipak smatra kako je potrebno povećati osnovni kapital banke i to za nemalih 400 milijuna eura.

Kao razloge za dokapitalizaciju šef nadzornog odbora Marko Simoneti naveo je da NLB ima nižu razinu kapitala od konkurentskih banaka, a trenutno ju održava pomoću kapitalnih instrumenata koji su zapravo instrumenti zaduživanj. Stoga će u rujnu biti sazvana skupština dioničara na kojoj će im biti predložena dokapitalizacija. Kako nisu dostupne nikakve druge informacije, nije poznato hoće li dokapitalizacija biti ograničena samo na postojeće dioničare, ili će u nju biti uključeni i novi dioničari.

Nagađa se da bi glavnu ulogu u dokapitalizaciji preuzela sama država koja je i najveći dioničar banke. No, u tom slučaju europska bi komisija mogla postaviti dodatne uvjete poput postupnog izlaska države u određenom periodu. Nije isključeno ni da se kao novi strateški partner pojavi Europska banka za obnovu i razvoj ili Svjetska banka, ali te su institucije u posljednje vrijeme sve manje sklone takvim dogovorima.

Treba istaknuti da osim dodatnog kapitala, NLB muče i drugi problemi. Tako je u prvom polugodištu ove godine zabilježila 20,2 milijuna eura čistog gubitka, a ne treba zaboraviti niti na neriješene probleme sa starom deviznom štednjom štediša iz zemalja bivše Jugoslavije, koji bi na skorašnjem sastanku trebali rješavati slovenski premijer Pahor i hrvatska premijerka Kosor.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika