22.07.2010. / 11:20

Autor: Martina Čizmić

Još jedan IPO na vidiku: Janaf želi na Zagrebačku burzu i u javnu ponudu

Uprava kompanije još početkom godine najavila je 400 milijuna kuna investicija koje će financirati vlastitim sredstvima, pa se lako može zaključiti da će dio sredstava doći i iz prošlogodišnje dokapitalizacije

Ante MarkovAnte MarkovZagrebačka burza nikada nije krila želju da u svojoj prvoj kotaciji ima što više jakih tvrtki koje bi potaknule trgovanje. Jedna od njih je zasigurno i Jadranski naftovod, koji bi, prema trenutno dostupnim informacijama, u prvu kotaciju mogao ući već do kraja ove godine.

Kako piše Poslovni dnevnik, u Janafu planiraju jače ući na burzu, a brzo nakon toga i objaviti inicijalnu javnu ponudu kojom bi ponudili dionice i građanima te na taj način prikupili dodatni kapital.

Zanimljivo je da bi se na taj način promijenila vlasnička strutkura u Janafu, što znači da se u cijeli proces ne može bez suglasnosti trenutnih vlasnika koji su među ostalima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Ina i HANDA. Također, treba voditi računa i o Vladinoj energetskoj strategiji, pogotovo u svjetlu nedavnog ponovnog aktualziranja projekta DružbAdria.

No, kako je Uprava kompanije još početkom godine najavila 400 milijuna kuna investicija koje će financirati vlastitim sredstvima, lako se može zaključiti da će dio sredstava doći i iz prošlogodišnje dokapitalizacije. Ambiciozni planovi, do 2014. godine predviđeno je ulaganje u iznosu od 2,9 milijardi kuna, ipak, ukazuju na to da će biti potrebna barem još jedna dokapitalizacija.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika