27.07.2010. / 13:29

Autor: Deutsche Welle

DW: Ni opozicija nema "srebrni metak" za Kosovo

Vlada Srbije dobila je podršku za politiku o Kosovu u srpskom parlamentu. Analitičari ojcenjuju da vlast pokušava podijeliti odgovornost s opozicijom koja, s druge strane, ne vidi neku bolju i drugačiju moguću politiku

Ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu sigurni kako dalje s KosovomNi vlast ni opozicija u Srbiji nisu sigurni kako dalje s KosovomVladajuća koalicija pokušava preko srpskog parlamenta pokazati kako još uvijek ima kontrolu nad rješavanjem kosovskog čvora, kaže za Deutsche Welle dr. Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka u Beogradu. Također, prenošenjem tog pitanja u parlament pokušava se na neki način podijeliti odgovornost sa opozicijom za neku buduću državnu politiku, smatra Cvetićanin:

„Budući da se opozicija međusobno ne slaže i da imamo neke koji bi htjeli još nacionalnije intoniranu politiku, ali i neke koji bi htjeli fleksibilniju politiku, sve to vladajućoj većini omogućava manevarski prostor da ostane upravo na nekoj vrsti srednjeg puta, i balansa između svih opcija. Preko toga se teško mogu poduzimati rizici, koji bi riješili problem Kosova i Metohije."

Potraga za političkim konsenzusom

Poanta ove skupštinske inicijative je da se napravi, ili potvrdi, jedan opći politički konsenzus u Srbiji, ocjenjuje za Deutsche Welle sociolog Vladimir Vuletić. On kaže da bi se tako spriječila neka vrsta podjele u političkoj eliti Srbije, koja bi eventualno mogla ugroziti neku već zacrtanu politiku Vlade: „Očigledno je da postoji bojazan da bi ovu situaciju pojedini politički akteri mogli iskoristiti da naruše političku stabilnost u Srbiji. Ovo je upravo pokušaj da se takav razvoj događaja onemogući."

Opozicija je najprije oštro kritizirala vanjsku politiku Vlade i predsjednika države i tražila ostavke i političku odgovornost. Pojedine stranke su zahtjevale i nove izbore, ali je vidljivo da su te vrste kritika i zahtjeva brzo zaboravljeni. Neven Cvetićanin naglašava da su političke stranke svijesne koliko je komplicirano vođenje politike oko Kosova i da se danas ili sutra i one mogu naći u toj nezavidnoj situaciji:

„Bilo bi posve neumjesno da nakon ovakve odluke Međunarodnog suda - koja tangira čitavu državu i zbog koje svi mogu imati loše posljedice bez obzira na stranačku pripadnost - da se na neki način pristupa političkom lešinarenju. I da opozicija, ili bilo koja druga stranka, misli samo na sebe i da se situacija iskoristi za usko-stranačke interese."

Kosovska politika - bez previše alternativa

Vladimir Vuletić misli da Srbija neće bitnije mijenjati strategiju svoje politike oko Kosova. To će i dalje biti diplomatska sredstva, kroz obraćanje međunarodnim institucijama i kroz bilateralne odnose, u pokušaju da spriječi prijem Kosova u Ujedinjene narode. Tu jednostavno ne postoji previše alternativa, kaže Vuletić, i toga su očito svijesne sve političke stranke u Srbiji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika