27.07.2010. / 15:23

Autor: Hina

Rusija: 'Nove sankcije EU-a Iranu su neprihvatljive'

Rusija je u ponedjeljak osudila verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, što je produbilo jaz između dvije zemlje nakon što je Moskva popustila pod pritiskom Zapada da podrži sankcije UN-a

Ruski predsjednik Dmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij MedvedevRusija je u utorak rekla da nove sankcije EU-a protiv Irana ugrožavaju međunarodne napore da se riješe sporna pitanja oko iranskog nuklearnog programa, što potkopava nadu u bližu suradnju Moskve i Zapada u sporu s Teheranom.

Ministri vanjskih poslova Europske unije su u ponedjeljak usvojili niz dodatnih restrikcija Iranu koje uvelike nadilaze UN-ove sankcije dogovorene prošli mjesec, uključujući i zabranu poslovanja s iranskim bankama i osiguravateljskim kućama kao i korake na sprječavanju ulaganja u unosni iranski naftni i plinski sektor. "To samo potkopava naše zajedničke napore u nalaženju političkog i diplomatskog rješenja oko iranskog nuklearnog programa, ali pokazuje i omalovažavanje pozorno kalibriranih i usuglašenih mjera rezolucije Vijeća sigurnosti", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

Korištenje sankcija izvan okvira UN-ovog Vijeća sigurnosti je "neprihvatljivo", kaže se u izjavi. Rusija je u ponedjeljak osudila verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, što je produbilo jaz između dvije zemlje nakon što je Moskva popustila pod pritiskom Zapada da podrži sankcije UN-a. Izjava ruskog ministarstva vanjskih poslova upućuje međutim na to da Moskva glede Irana ima i značajna razilaženja sa Zapadom.

Uz sankcije EU-a u izjavi se kritiziraju i jednostrane sankcije SAD-a koje je Kongres prihvatio 24. lipnja a kojima se provodi pritisak na iranski energetski i bankovni sektor. "Žalimo što moramo reći da svi posljednji koraci Europske unije i Sjedinjenih Država kako bi se izvršio pritisak na Iran pokazuju njihovo omalovažavanje načela suradnje", stoji u izjavi.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika