27.07.2010. / 15:39

Autor: Hina

Afganistan postavlja pitanje američke šutnje o ulozi Pakistana

Povjerljivi dokumenti koje je objavila organizacija WikiLeaks pokazuju da su sadašnji i bivši pripadnici pakistanske obavještajne službe aktivno surađivali s talibanima u pripremi napada u Afganistanu

Foto: Reuters (ilustracija)Foto: Reuters (ilustracija)Sjedinjene Države vodile su proturječnu politiku glede rata u Afganistanu ignorirajući pakistansku ulogu u pobuni, rekla je u utorak afganistanska vlada pošto su u medije procurili vojni dokumenti SAD-a. Povjerljivi dokumenti koje je objavila organizacija WikiLeaks pokazuju da su sadašnji i bivši pripadnici pakistanske obavještajne službe aktivno surađivali s talibanima u pripremi napada u Afganistanu.

Afganistansko Vijeće nacionalne sigurnosti u utorak je u svojoj prvoj reakciji reklo da SAD nije napadao pokrovitelje i podržavatelje talibana koji su se skrivali u Pakistanu tijekom devet godina dugog sukoba. "Sa žaljenjem konstatiramo da naši saveznici nisu pridali potrebnu pozornost vanjskoj potpori međunarodnim teroristima... za regionalnu stabilnost i globalnu sigurnost", reklo je vijeće u izjavi.

Vijeće nije izravno imenovalo Pakistan ali je reklo da je korištenje terorizmom kao instrumentom državne politike opasno kockanje i da se treba zaustaviti. "Proturječna i neodređena politika protiv snaga koje koriste terorizam kao oruđe za upletanje i sabotažu drugih imala je razorne rezultate", reklo je vijeće.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika