27.07.2010. / 17:44

Autor: Hina

Britanski sud odbio zahtjev za izručenje Ganića Srbiji

Srbija je Ganića optužila za "zavjeru za počinjenje ubojstva s drugim osobama i kršenje Ženevske konvencije, odnosno ubijanje ranjenih vojnika"

Ejup GanićEjup GanićBritanski sud odbio je u utorak izručiti bivšeg člana ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku vjerojatnošću da je taj postupak "politički motiviran", javile su agencije.

Ganić je uhićen 1. ožujka u londonskoj zračnoj luci Heathrow temeljem srbijanske tjeralice za njim i još 18 osoba iz BiH. Odluka londonskog suda vjerojatno znači da će 64-godišnji Ganić biti slobodan vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, javila je njemačka agencija dpa.

Sudac Timothy Workman iz suda u Westminsteru odluku je donio nakon višetjednog sudskog postupka.

"Nije mi predočen niti jedan novi dokaz koji bi se mogao nazvati valjanim ili pouzdanim. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe", rekao je obrazlažući odluku sudac Workman, kako javlja agencija France Presse.

Ganić je u Srbiji optužen u vezi s napadom na konvoj JNA u Sarajevu 1992. u kojem su, prema srbijanskim navodima, poginula 42 vojnika a 73 ranjena. Srbija je Ganića optužila za "zavjeru za počinjenje ubojstva s drugim osobama i kršenje Ženevske konvencije, odnosno ubijanje ranjenih vojnika", navodi agencija Reuters.

On je uhićen u londonskoj zračnoj luci kada se vraćao u Sarajevo a kasnije je pušten iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu od 300 tisuća eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do sudske odluke o njegovu izručenju.

Srbija će se žaliti

Vijest o odluci engleskog suda u Srbiji je dočekana prilično mirno. Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić je najavio kako će biti razmotrena mogućnost podnošenja žalbe na odluku britanskog suda.

Vekarić je u izjavi za Hinu naveo kako u ovom slučaju postoji pravo žalbe višem sudu te dodao da će ono biti razmotreno.

"Poštujemo naravno svaku odluku engleskog suda i idemo dalje. Ovo je tek prvo poluvrijeme", dodao je Vekarić.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika