28.07.2010. / 18:55

Autor: Hina

Srbijanska ministrica pravosuđa odbacila medijske navode o slučaju Ejupa Ganića

Britanski sud odbio je u utorak izručiti bivšeg člana ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku vjerojatnošću da je taj postupak "politički motiviran"

Ejup GanićEjup GanićSrbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović odbacila je u srijedu medijske navode da je Srbija ponudila da će odustati od sudskog progona člana ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ejupa Ganića ako vlasti BiH prihvate ispriku za zločin u Srebrenici.

To su "apsolutno netočni, besmisleni i zlonamjerni" navodi, rekla je Malović o pisanju nekih britanskih dnevnika koje su prenijeli beogradski mediji.

Ocijenila je da takvi navodi ni na koji način neće pridonijeti utvrđivanju istine i procesu pomirenja u regiji.

Prihvaćanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija se nedvosmisleno opredijelila prema tom stravičnom zločinu i potpuno je jasno da poštovanje iskazano prema žrtvama i zahtjev za izručenje Ejupa Ganića ni na koji način ne može biti predmet bilo kakve trgovine, rekla je ministrica.

Naglasila je da je Srbija opredijeljena k utvrđivanju pune istine o zločinima počinjenim na teritoriju bivše Jugoslavije jer je to dug koji svi mi imamo prema žrtvama i njihovim obiteljima, ali i najvažniji segment procesa pomirenja.

O Bosni i Hercegovini ovisi kako će se odnositi prema tom jasno izraženom srbijanskom stajalištu, dodala je.

Malović nije željela komentirati odluku britanskog ekstradicijskog suda kazavši da kao dio izvršne vlasti nikad nije niti će komentirati odluke domaćih i inozemnih pravosudnih organa.

"Također ne želim komentirati argumente Ganićeve obrane, jer oni imaju pravo svog klijenta braniti svim raspoloživim sredstvima. Više puta smo istaknuli da je slučaj Ganić isključivo stvar pravosudnih organa, a ne politike", dodala je.

Mediji u Beogradu prenijeli su u srijedu, pozivajući se na britanske dnevnike "Daily Telegraph" i "Independent", da je zahtjev za izručenjem Ganića odbijen jer je Srbija pokušala trgovati tim zahtjevom ponudivši da odustane od sudskog progona Ganića ako bosanske vlasti prihvate ispriku za genocid u Srebrenici.

Britanski sud odbio je u utorak izručiti bivšeg člana ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku vjerojatnošću da je taj postupak "politički motiviran".

Ganić je u Londonu uhićen i priveden 1. ožujka temeljem zahtjeva Srbije zbog pogibije više od 40 vojnika bivše JNA koji su se povlačili iz Sarajevu 1992. godine.

Srbijanska je policija početkom 2009., po nalogu istražnog suca, raspisala tjeralice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u svibnju 1992.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 28.07.10. 19:13

Ovu prica ne prica Bosnajk.Vrijedno pogledati i poslusati.
http://www.youtube.com/watch?v=lsrFO8bY908
Ako se ne otvori prebacite lik na You Tube i pogledajet.


registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 19:26

sto ste slali SRBE IZ SRBIJE U BIH I HRVATSKU---JA KAO HRVAT NIKAD NEBI OTISAO UBIJATI SRBE U BEOGRAD I OKOLICU JER ZNAM DA JE BEOGRAD JEDINO BIO SRBIJA,ahahhahahahahah


registracija
30/5/10

Heli, 29.07.10. 00:27

Izjava Ganica.
"U Bosnu i Hercegovinu vraćamo se s dvije pobjede, jedna je dokument da je na BiH izvršena agresija, a drugi je da je proces protiv mene bio politički montiran -kazao je Ganić nakon što je danas stigao u Sarajevo poslije pet mjeseci provedenih u kućnom pritvoru u Londonu.

"Dokument s kojim dolazimo potvrđuje da je na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. izvršena agresija" dodao je Ganić.


registracija
11/1/10

karlovacko, 29.07.10. 06:11

Problem je gos.Ganicu,da ti vise nikad neces smjeti u Srbiju svoju maticnu zemlju,jer ti si Srbijanski musliman,i u Bosni si samo "auslender*.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika