29.07.2010. / 11:40

Autor: Hina

Kineski grad veličine Hrvatske ostao bez pitke vode

U rijeku su se izlili trimetil klorosilan, spoj koji u dodiru s vodom stvara klorovodičnu kiselinu (HCl), i heksametil disilazan, bezbojna industrijska kemikalija snažna smrada

Dužnosnici u sjeveroistočnoj Kini prekinuli su opskrbu vodom za 4,3 milijuna stanovnika grada Jilina pošto je poplava odnijela oko 3000 bačava punih kemikalija u rijeku Songhuu, javili su državni mediji u četvrtak.

Vodena bujica je bačve iz spremišta tvornica kemikalija Xinyaqianga i Jilin Zhongxina odnijela u rijeku, glavni izvor vode za spomenuti grad, zbog čega je na 24 sata prekinuta opskrba pitkom vodom, javlja Nova Kina.

U rijeku su se izlili trimetil klorosilan, spoj koji u dodiru s vodom stvara klorovodičnu kiselinu (HCl), i heksametil disilazan, bezbojna industrijska kemikalija snažna smrada.

Uz onečišćenje, velika poplava uzduž rijeke odnijela je najmanje 13 života, a šestero ljudi je nestalo u obližnjem Yongjiu.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika