29.07.2010. / 16:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Šuki u laboratoriju: Jadrankin engleski je ništa, problem je što vlast ne razumije hrvatski

Znanosti izloženi kunić bio je označen kao 'Ivan Šuker - ministar financija RH', a epilog samog istraživanja doveo je do frapantnog otkrića: reprezentativni primjerak posljednje tri godine nije uspio izreći niti jednu izjavu koja je bila dosljedna prethodnoj

Ponukani inflacijom medijskih napisa koji se na zloban način razračunavaju sa nadasve skučenim mogućnostima u kojima se Jadranka Kosor bakće s engleskim jezikom, Nacional.hr je odlučio stvari okrenuti naglavačke, uslijed čega je iskrsnulo ključno pitanje: Zašto se, k vragu, već godinu dana, nitko u javnosti nije zapitao: 'Kako je moguće da ovu državu vodi šaka birokrata koji ne razumiju ni jednu riječi hrvatskog jezika'!? Odmah ćemo u prvom pasusu ovog teksta odagnati sumnje koje su uslijed čitanja prethodnih redaka kod pojedinih konzumenata izazvale logična popratna protupitanja: 'Kako misliš da ministri vlade Republike Hrvatske ne razumiju hrvatski jezik, kad ih se svaki dan na HTV-u može čuti da pričaju hrvatski?'. Odgovor je nadasve potvrdan. Jadranka Kosor i njezini podređenici doista pričaju hrvatski, ali to ne znači da znaju o čemu pričaju!

Kako to znamo? Takvom zaključku prethodile su pune tri godine marljivog laboratorijskog trudbeništva. Toliko je naime trajao pokus koji se sastojao od jednog reprezentativnog kunića i internetske tražilice, zahvaljujući kojoj se tijekom više od 36 mjeseci pomno pratila kunićeva sposobnost korištenja hrvatskog jezika u javnom medijskom prostoru.

Znanosti izloženi kunić cijelo vrijeme je bio označen kao 'Ivan Šuker - ministar financija RH', a epilog samog istraživanja doveo je do frapantnog otkrića: reprezentativni primjerak - prethodno izdvojen iz kolektiva koji nastanjuje Markov trg - posljednje tri godine nije uspio izreći niti jednu izjavu koja je bila dosljedna prethodnoj. Štoviše, sve kunićeve izjave sušto su se suprostavljale jedna drugoj - one su se međusobno u potpunosti poništavale! - pa se ima rezona govoriti o beznadežnom slučaju koji nikada neće naučiti razumjeti hrvatski jezik. Nešto kao kombinacija Jadranke Kosor i anglosaksonskog govornog područja.

Ova naša minijaturna bihevioralna studija konačno je dakle odagnala sve dvojbe: uspjeli smo srušiti dosadašnje pučke predrasude prema kojima je ministar financija Ivan Šuker patološki lažov i nesposobni diletant koji manjak sposobnosti kompenzira viškom poreza. Napokon je dakle dokazano da Šuker nije toliko medicinski fenomen, koliko nepoznavatelj jezika na kojem se izražava.

Kako dokazuje Nacional.hr, radi se o tome da ovaj osebujni primjerak izvršne političke ergele samo ne razumije o čemu priča. To, međutim, nije sve: s obzirom na to da se radi o reprezentativnom uzorku izvršne hrvatske politike, nameće se zaključak kako se epilog ove studije može primjeniti na cijelu nomenklaturu kojoj naš kunić po ideologiji i stranačkoj iskaznici pripada. Oni, kako smo uspjeli dokazati, instinktivno otvaraju usta, nakon čega svi zvukovi koji nastaju nemaju veze sa stvarnošću.

Na kraju ovog uvoda valja podsjetiti kako je ovaj laboratorij (odnosno portal) prije pola godine izašao u javnost s preliminarnim rezultatima istraživanja mozga spomenutog kunića (Tako je govorio Šuki: Blistava posveta za nadgrobni spomenik hrvatskoj vladi). Premda se radilo o sličnim rezultatima, koji su doduše bili osiromašeni za materijale koje smo od toga datuma do današnjeg dana prikupili, reakcija hrvatske javnosti u potpunosti je iz nekog razloga izostala.

Mudrozborije ministra Šukera pročitajte ovdje

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 29.07.10. 19:17

IZBORI IZBORI IZBORI IZBORI IZBORI IZBORI


registracija
1/1/70

, 31.07.10. 09:58

Samo je pitanje,koji je od ove dvojice sa slike veci stetocina i gresnik.


registracija
11/1/10

fluid, 31.07.10. 18:47

Nema hrvatskog odgovora iz jednostavnog razloga.Hrvati se POKREĆU svakih 1300 godina.A vidjelo se da bi mogli i ranije.ODMAH.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika