30.07.2010. / 19:11

Autor: Hina

UN-ov odbor naložio Izraelu da prekine blokadu Gaze

Izrael smatra da međunarodni ugovor o građanskim i političkim pravima ne vrijedi za okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, ali da ti sporazumi vrijede za tamošnje židovske naseljenike, rekla je članica odbora Christine Chanet

Ujedinjeni narodi žele deblokadu Pojasa GazeUjedinjeni narodi žele deblokadu Pojasa GazeIzrael mora prekinuti vojnu blokadu Pojasa Gaze i pozvati neovisnu misiju da istraži i utvrdi činjenice o njegovu napadu na flotilu koja je prevozila humanitarnu pomoć za Gazu, rekao je UN-ov odbor u petak.

UN-ov odbor za ljudska prava također je Izraelu rekao da osigura da Palestinci na okupiranim teritorijima mogu uživati temeljna građanska prava i političke slobode koje je međunarodnim ugovorom Izrael obećao osigurati.

Izrael smatra da međunarodni ugovor o građanskim i političkim pravima ne vrijedi za okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, ali da ti sporazumi vrijede za tamošnje židovske naseljenike, rekla je članica odbora Christine Chanet.

"U pisanim izraelskim odgovorima odboru može se vidjeti potpuna diskriminacija u pogledu uživanja koristi iz ugovora", rekla je na konferenciji za tisak.

Neobvezujuće preporuke odbora stavljaju Izrael pod dodatni pritisak da objasni što se dogodilo u njegovu napadu 31. svibnja na flotilu s pomoći za Gazu u kojem je devet turskih propalestinskih aktivista ubijeno.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika