31.07.2010. / 12:52

Autor: Martina Čizmić

Privatnost na internetu: Objavio osobne podatke 100 milijuna korisnika Facebooka

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da Bowles nije hakirao niti jedan račun, već je samo prikupio ono što je slobodno bilo dostupno putem pretraživača

Facebook nudi komplicirane opcije zaštite privatnosti koje mnogi ne razumijuFacebook nudi komplicirane opcije zaštite privatnosti koje mnogi ne razumijuO problemu čuvanja privatnosti na internetu već su ispisane knjige. Iskusniji korisnici znaju kakvu lozinku izabrati i koje podatke otkriti, a koje vješto sakriti bilo na društvenim mrežama ili u svakodnevnoj komunikaciji. No i uz sva upozorenja i savjete, još uvijek postoje oni koji nisu svjesni koliko podataka o sebi otkrivaju na internetu.

Kako bi skrenuo pozornost ljudi na to koliko je lako doći do osobnih podataka milijuna ljudi, stručnjak za sigurnost na internetu, Ron Bowles napravio je mali eksperiment.

Osmislio je kod koji je prikupljao podatke s Facebooka koji su svima bili slobodno dostupni, odnosno koje korisnici nisu zaštitili. Iznenadilo ga je kad je shvatio da je prikupio podatke više od 100 milijuna korisnika Facebooka. Iako je prikupio i kućne adrese i telefonske brojeve, njih ipak nije upakirao u torrent i objavio na Pirate Bayu, poznatom servisu za razmjenu datoteka.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da Bowles nije hakirao niti jedan račun, već je samo prikupio ono što je slobodno bilo dostupno putem pretraživača.

Naravno, njegova objava rezultata tog privatnog istraživanja podigla je na noge organizacije koje se bore za zaštitu privatnosti ljudi. Oni su ogorčeni što tako velika kompanija poput Facebooka nije predvidjela takvu situaciju i unaprijed zaštitila korisnike, već su im dali čitav niz kompliciranih mogućnosti koje većina ne razumije dovoljno.

Bowles je istaknuo kako će prikupljene podatke iskoristiti za osmišljavanje svog sustava za zaštitu podataka na internetu, kao i za osmišljavanje programa koji bi testirao sigurnost lozinki od hakerskih napada.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 31.07.10. 13:21

KOJA BUDALA OBJAVLJUJE SVOJE PRAVE PODATKE NA FACEBOOKU,ahahahahahahh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika