01.08.2010. / 11:15

Autor: Deutsche Welle

Malo drugačiji hakeri: Branitelji digitalnog svijeta kakvog poznajemo

Spiegel online piše o kongresima hakera poznatim pod imenima „Black hat“ ili „Def Con“ na kojima se otkriva kakve sve opasnosti vrebaju u informatičkoj mreži i kako ih je moguće izbjeći. Zaštita, uglavnom postoji.

Stručnjaci za računalnu sigurnost sami se nazivaju hakerimaStručnjaci za računalnu sigurnost sami se nazivaju hakerimaPojam „hakerski kongres" može navesti na pogrešne zaključke - skupovi poznati pod imenima Black hat ili Def Con u Las Vegasu nisu nikakvi tajni subverzivni sastanci na kojima se okupljaju anonimni hakeri, nego događaji koji se širom svijeta prate sa velikom pažnjom i za koje su posebno zainteresirani svi koji se bave računalnom sigurnošću. I velike kompanije i organizacije odavno tamo izlažu programe za zaštitu informatičkih sustava - ili pokušavaju doći do takvih sustava. Najzad, vrhunski stručnjaci na tim skupovima ukazuju na nove opasnosti koje prijete u digitalnom svijetu.

Tako je jedan haker pokazao kako može navesti bankomat da izbacuje novac kao automat za igre na sreću u Las Vegasu i to ne samo direktno manipulirajući automatom, nego i putem telekomunikacija. Haker je eksperimentirao sa dva tipa bankomata, ali opasnost očigledno postoji i za sve ostale.

Stručnjak za IT sigurnost Toralv Dirro objašnjava da nisu ugroženi samo bankomati, nego i mnogi drugi uređaji u javnoj upotrebi - u njima su često sasvim obični, čak i zastarjeli kompjuteri sa standardnim operativnim sustavima. Tako eksperiment sa bankomatom istovremeno ukazuje koliko su ugrožene mnoge informatičke strukture.

Većina napada se može odbiti

To je bila tema i mnogih drugih izlaganja na ovogodišnjem hakerskom kongresu u Las Vegasu. Svijet je sve više umrežen, ali time nije postao sigurniji. Naime, sistemi koji uopće nisu bili planirani za to, danas se povezuju u mreže i tako postaju dostupni izvana. Što je sistem složeniji, to je veća opasnost da se previde propusti kada je riječ o sigurnosti. Ukoliko se pri tom još povežu sistemi koji su jedva kompatibilni, samo raste opasnost da se na najslabijoj točki uđe u njih i tako ugroze i oni bolje zaštićeni dijelovi.

Umrežavanjem postaju ugroženi i do tada stabilni i sigurni sistemi. Jonathan Pollet posebno se pozabavio takozvanim „inteligentnim uklopnim satom". Naime, moguće je manipulirati takvim sistemima i osigurati struju po povoljnijoj cijeni, što je i razumljivo, ali je neshvatljivo zašto elektrodistributivne kompanije ugrađuju uređaje za koje se zna da su problematični kada je sigurnost u pitanju, kaže Pollet.

Inače, kada je riječ o osobnom računalu dovoljno je poštovati uobičajena pravila sigurnosti, smatraju stručnjaci. Najveći dio problema sa sigurnošću povezan je sa odavno poznatim slabostima sistema, a povrh svega korisnici ne vode računa i ne poduzimaju mjere osiguranja sustava koje su svima na raspolaganju.

Kompanija Verizon, koja se bavi računalnom sigurnošću, priopćila je da je 96 posto šteta u prošloj godini bilo moguće izbjeći, jer odavno postoji zaštita za te vrste štetnih softvera. Kriminalci i hakeri spremni su u svakom trenutku kazniti takvu neopreznost, piše Spiegel online.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika