02.08.2010. / 12:54

Autor: Hina

'Odluka ICJ-a o Kosovu usporava decentralizaciju i jačanje autonomije Vojvodine'

"Gašenjem unutarnjih potencijala Vojvodine i gušenjem ideje decentralizacije, ne čini se dobro građanima cijele Srbije gdje god da žive", drži Jovan Komšić

Pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova neće otvoriti pitanje statusa Vojvodine, ali će usporiti započet proces decentralizacije i jačanja vojvođanske autonomije, rekao je za novosadski list od ponedjeljka politički analitičar Jovan Komšić.

ICJ je krajem srpnja ocijenio da donošenje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava, što je u Srbiji, koja odbija prihvatiti neovisnost Kosova, izazvalo oštre reakcije i negodovanja.

"Fatalistička upozorenja pojedinih političkih aktera da bi se, poslije iznošenja stava ICJ-a, po kojem za donošenje deklaracije neovisnosti Kosova ne postoji zapreka u međunarodnom pravu, moglo otvoriti pitanje statusa i Vojvodine i Sandžaka, apsolutno su nerealna", drži Komšić.

Pitanje statusa Kosova i dalje kao Damoklov mač visi nad autonomijom Vojvodine, rekao je Komšić, član Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti, za novosadski list "Dnevnik".

Dokle god postoji konflikt u procesu pregovora ili je zamrznut, dotle će afirmacija Vojvodine kao važne karike na putanji Srbije k Europi, biti u drugom planu, ističe Komšić.

U tom kontekstu akteri iz 90-ih u srbijanskom parlamentu žestoko se protive čak "minimalnim inicijativama za decentralizaciju u Srbiji".

Komšić ipak drži da to nikako ne može biti razlog za zaustavljanje procesa modernizacije Srbije.

Taj proces uključuje i jačanje autonomnih nadležnosti Vojvodine.

"Jer, gašenjem unutarnjih potencijala Vojvodine i gušenjem ideje decentralizacije, ne čini se dobro građanima cijele Srbije gdje god da žive", drži Jovan Komšić.

No sadašnja vlast u Srbiji ipak se trudi izbjeći povode za poticanje lažne domoljubne, a u biti ratnoprofiterske ideologije, držio Komšić.

Zaključio je i da se smanjuje broj takvih političkih aktera.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika