Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Marko Biočina

ZAPOČEO PLINSKI RAT

Hrvatskoj nudimo sigurnu opskrbu plinom

U EKSKLUZIVNOM razgovoru član uprave velike njemačke energetske kompanije E.ON Stefan Vogg potvrdio je interes za prodaju plina hrvatskom tržištu

VOGG SE PROŠLOG
tjedna u Zagrebu
susreo s hrvatskim
ministrom gospodarstva Đurom
Popijačem i tvrdi da bi
isporuka plina mogla
započeti vrlo brzoVOGG SE PROŠLOG tjedna u Zagrebu susreo s hrvatskim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i tvrdi da bi isporuka plina mogla započeti vrlo brzoDo kraja godine s radom bi trebao započeti plinovod između hrvatskog gradića Slobodnice i mađarskog Városfölda, čime će nakon više od 30 godina čekanja Hrvatska dobiti novi opskrbni smjer za dobavu prirodnog plina. Na taj način Hrvatska će dobiti mogućnost da plin kupuje od više dobavljača i uvelike smanji svoju dugogodišnju ovisnost o ruskoj državnoj kompaniji Gazprom. Upravo zbog toga sve više velikih europskih energetskih kompanija pokazuje interes da opskrbljuje Hrvatsku plinom, a dosad najkonkretnijom pokazala se njemačka tvrtka E.ON Ruhrgas, plinska divizija velikog njemačkog energetskog holdinga E.ON.

Upravo zato prošlog je tjedna Hrvatsku posjetio član uprave te kompanije Stefan Vogg, koji se u Zagrebu sastano s hrvatskim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem. Taj 48-godišnji pravnik s Popijačem je razgovarao o mogućnosti da E.ON Ruhrgas preuzme značajan udjel u opskrbi hrvatskog tržišta plina, ali i drugim kompanijim projektima u Hrvatskoj, među kojima se posebno ističe terminal za ukapljeni plin koji bi na Krku trebao graditi konzorcij Adria LNG, u kojem je njemačka tvrtka jedan od partnera.


U ekskluzivnom intervjuu za Nacional Vogg je potvrdio čvrst interes E.ON Ruhrgasa da svoj plin prodaje Hrvatskoj, a bez obzira na to hoće li njegova ponuda biti prihvaćena, ona je početak jake tržišne borbe koja će dugoročno neminovno rezultirati nižom cijenom i većom sigurnošću opskrbe na hrvatskom tržištu plina.

NACIONAL: Koji su glavni poslovni interesi E.ON Ruhrgasa u Hrvatskoj?

- Gradnjom plinovodnog spoja između Hrvatske i Mađarske započeo je proces liberalizacije hrvatskog tržišta plina. Mi u E.ON Ruhrgasu u tome vidimo dobru priliku za poslovnu suradnju. Želimo ponuditi isporuku značajnih količina plina Hrvatskoj. Isporuka bi mogla započeti vrlo brzo, iako su razgovori s hrvatskom vladom i kompanijama još uvijek u tijeku. Na raspolaganju imamo nekoliko izvora dobave i širok i fleksibilan portfelj. E.ON Ruhrgas, osim toga, sudjeluje u konzorciju Adria LNG koji bi trebao graditi terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku. To je projekt koji bi mogao unaprijediti sigurnost opskrbe plinom u regiji. Međutim, s obzirom na trenutačnu situaciju, kao i planirane komercijalne aktivnosti na projektu, konačna odluka o investiranju moći će biti donesena tek 2013.

NACIONAL: Može li E.ON Ruhrgas Hrvatskoj ponuditi bolje uvjete dobave plina od ruskog Gazproma, koji je dosad bio praktički jedini hrvatski dobavljač plina?

- Mislim da ne bi bilo korektno komentirati poslovanje drugih kompanija, no načelno i sa sigurnošću mogu reći da Hrvatska može imati koristi od ove konkurencije. Trenutačno poslujemo u 14 europskih zemalja i smatramo da će izgradnjom novog plinovoda Hrvatska biti u izvrsnom položaju. Hrvatska će imati mogućnost opskrbe plinom iz Austrije i iz Mađarske, gdje naša kompanija raspolaže značajnim veleprodajnim portfeljem. Svjesni smo da Hrvatska nema dovoljno kapaciteta za skladištenje plina, što zimi može biti problem, jer je tada potrošnja na vrhuncu i u kratkom vremenu je u sustav potrebno otpustiti veće količine plina iz zaliha. Mi imamo golema skladišta plina u Mađarskoj i njihovim bi se korištenjem mogao riješiti taj problem u Hrvatskoj.

NACIONAL: Hoćete li Hrvatskoj ponuditi dugoročne ugovore o dobavi ili mogućnost kupnje plina na temelju kratkoročnih “spot” ugovora?

SJEDIŠTE KOMPANIJE
E.ON nalazi se u Düsseldorfu i ima oko 90 tisuća zaposlenih, a zarada joj je u 2009.
godini bila oko 8,5 bilijuna euraSJEDIŠTE KOMPANIJE E.ON nalazi se u Düsseldorfu i ima oko 90 tisuća zaposlenih, a zarada joj je u 2009. godini bila oko 8,5 bilijuna eura- Mi možemo ponuditi i jedno i drugo, ovisno o tome za koju će se opciju odlučiti hrvatski partneri. Hrvatskoj možemo ponuditi dugoročne ugovore koji su vezani za cijene nafte, ali i mogućnost kratkoročne kupnje manjih količina plina. Hrvatska dosad gotovo da i nije mogla kupovati plin na “spot” tržištima, jer je bila ograničena kapacitetima dobavnog plinovoda. U takvoj situaciji bilo je logično koncentrirati se na dugoročne ugovore o nabavi, koji nude veći stupanj sigurnosti. No zahvaljujući novom plinovodu Hrvatska može svoju dobavu plina organizirati puno fleksibilnije, balansirati između dugoročnih i kratkoročnih ugovora te na taj način ostvariti značajne uštede.

NACIONAL: U Hrvatskoj se već dugo raspravlja o opravdanosti sadašnjeg tarifnog sustava prema kojem cijenu plina za kućanstva regulira država, i to na vrlo niskoj razini. Koji je po vašem mišljenju optimalan način određivanja cijene plina?

- Svaka država određuje tarifni sustav prema svojim potrebama i preferencijama pa nije na meni ocjenjivati njihovu primjerenost. Ipak, naše dosadašnje iskustvo pokazuje da je poticanje konkurencije u svakom segmentu plinskog tržišta najbolji pristup. Dakle, neophodno je imati nekoliko opskrbnih smjerova, uvoznika i distributera plina. Tržišnim nadmetanjem najbolje se može odrediti fer cijena, koja će biti prihvatljiva potrošačima, ali i dostatna plinskim kompanijama za financiranje plinske infrastrukture.

NACIONAL: E.ON Ruhrgas je dio konzorcija za gradnju LNG terminala na Krku. Kakav je trenutačno status tog projekta?

- Ukapljeni prirodni plin ključan je za europsku diverzifikaciju dobave plina, a gradnja terminala poput onog planiranog na Krku omogućila bi maloj državi poput Hrvatske pristup svjetskom LNG tržištu, koje je iznimno konkurentno. S te je strane neprijeporno da bi projekt na Krku mogao unaprijediti sigurnost opskrbe u regiji. Pa ipak, realizacija ovog projekta, kao i mnogih drugih u Europi, ovisi prvenstveno o makroekonomskoj situaciji u Europi. Iznimno je važno da projekt uživa čvrstu podršku hrvatske vlade i hrvatskih kompanija koje žele investirati. U sadašnjoj situaciji projekt bi bio osnažen pristupanjem novih kompanija konzorciju.

NACIONAL: Otkud E.ON Ruhrgas nabavlja plin?

- Uvjereni smo da je diverzifikacija nabave plina ključna za sigurnost opskrbe. Upravo stoga danas plin kupujemo gotovo u jednakim omjerima iz Norveške, Rusije i Nizozemske, ali i iz njemačke proizvodnje. Osim toga, mi sufinanciramo proizvodnju plina i razvijamo projekte za opskrbu plinom iz LNG-a. Zahvaljujući našem razvijenom sustavu nabave i tehničkoj infrastrukturi, u kratkom smo roku uspjeli dostaviti interventne količine plina Hrvatskoj i drugim srednjoeuropskim zemljama u vrijeme zadnje obustave dostave plina. E.ON je tijekom plinskog sukoba Hrvatskoj isporučivao oko milijun kubičnih metara plina na dan.

NACIONAL: Kako je na vaše poslovanje utjecala ekonomska kriza i značajan pad potrošnje plina koji je kriza izazvala?

- Sigurno je da je kriza izazvala određene negativne efekte u našem poslovanju, no bilo bi krivo situaciju procjenjivati u kontekstu posljednje dvije godine. Nedvojbeno je kako će se potrošnja plina u Europi oporaviti u skoroj budućnosti. Već sam rekao da poslujemo u 14 europskih zemalja i u nekima od njih, poput Njemačke, već mjesecima imamo rast industrijske proizvodnje, dok u nekima oporavak ide sporije. E.ON. Ruhrgas ima dugoročne ugovore o dobavi plina koji ističu 2036. godine.

NACIONAL: Posljednjih godina u svijetu se snažno razvijala proizvodnja plina iz nekonvencionalnih izvora, kao što je plin iz škriljavca. Kako je taj trend utjecao na tržište?

- Razvoj nekonvencionalnih nalazišta plina znatno je utjecao na svjetsko tržište plina proteklih nekoliko godina. Sjedinjene Američke Države postigle su velik napredak u razvoju proizvodnje plina iz škriljavca, koja ima sve veći udjel u domaćoj proizvodnji plina. Zbog toga je uvelike pala potražnja za ukapljenim plinom u SAD-u, a to je, uz opći pad globalne potrošnje uzrokovan recesijom, rezultiralo viškom plina na tržištu. U Europi je situacija drukčija, jer je to područje slabo istraženo.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika