04.08.2010. / 08:58

Autor: Martina Čizmić

Greenspan: Nije nemoguće da SAD doživi još jednu recesiju

"Ukoliko cijene nekretnina ostanu stabilne, možemo reći da smo prošli najgori dio. No, ukoliko padnu za dodatnih sedam ili osam posto, mogli bismo se ponovno naći u hipotekarnim problemima. Došlo bi do povećane zaplijene nekretnina, što bi ponovno dovelo do pada njihove vrijednosti i novih problema", upozorio je Greenspan

Alan GreenspanAlan GreenspanIako ekonomski analitičari diljem svijeta tvrde kako je mogućnost za recesiju s dvostrukim dnom, odnosno ponavljanjem recesije veoma mala, u SAD-u takvu mogućnost ne odbacuju.

Bivši šef Federalnih rezervi, Alan Greenspan upozorio je upravo na mogućnost novog pada u američkom gospodarstvu ukoliko se nastave nestabilnosti na tržištu nekretnine.

Podsjetimo, upravo su nestabilnosti na američkom tržištu nekretnina i kredita dovele do propasti nekoliko velikih kreditorskih kuća i početka gospodarske krize koja se potom proširila na cijeli svijet.

Greenspan posebno naglašava kako bi pad cijena nekretina mogle gurnuti SAD natrag u recesiju.

"Ukoliko cijene nekretnina ostanu stabilne, možemo reći da smo prošli najgori dio. No, ukoliko padnu za dodatnih sedam ili osam posto, mogli bismo se ponovno naći u hipotekarnim problemima. Došlo bi do povećane zaplijene nekretnina, što bi ponovno dovelo do pada njihove vrijednosti i novih problema", upozorio je Greenspan u razgovoru za američku televizijsku postaju NBC.

Ni aktualni šef Federalnih rezervi Ben Bernanke nije u potpunosti siguran da je najgore iza SAD-a. Predstavljajući gospodarske rezultate u drugom tromjesečju ove godine, istaknuo je kako su uvjeti u američkom gospodarstvu "neobično nesigurni".

Iako je rasd BDP-a u SAD-u u drugom tromjesečju iznosio 2,4 posto, on zapravo ukazuje na to da gospodarski rast usporava. Naime, u prvom je tromjesečju taj rast iznosio 3,7 posto, dok je u posljednjem kvartalu 2009. on bio čak pet posto.

No, iako čak 70 posto Amerikanaca i dalje vjeruje da je zemlja u recesiji, u Federalnim rezervama za sad neće poduzimati nikakve krizne mjere kako bi zaustavili usporavanje rasta. Barem ne u ovom kvartalu. Najavili su da će pomno pratiti daljnje kretanje gospodarskog rasta te će, ukoliko on nastavi usporavati, reagirati "pravovremeno".

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika