04.08.2010. / 16:06

Autor: Hina

Srbija odustala od žalbe na odluku o Ganićevu neizručenju

"Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje ostaje čvrsto pri stajalištu da istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici i o ulozi Ejupa Ganića u tim zločinima mora biti završena i nastavit će istragu do potpunog rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti ovog kaznenog djela", navodi se u priopćenju

Ejup GanićEjup GanićSrbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u srijedu je objavilo kako je, nakon konzultacija s predstavnicima engleskog kraljičina tužiteljstva i s pravnim zastupnicima Srbije u Londonu, zaključeno da bi ulaganje žalbe na odluku londonskog suda da se ratni član predsjedništva BiH Ejup Ganić ne izruči Srbiji bilo nesvrsishodno.

"Nakon opsežne analize zaključeno je da bi, u situaciji kada se bivši član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić već nalazi u BiH, ulaganje žalbe i snošenje velikih troškova bilo nesvrsishodno jer bi čak i u slučaju uspjeha žalbe takva odluka bila faktički neprovodiva", stoji u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.

Dodaje se kako i to kako tužiteljstvo smatra da su u odluci o ekstradiciji zanemarene neke činjenice i dokazi o sudjelovanju Ganića u ratnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu svibnja 1992., te da su određeni politički razlozi odneli prevagu nad pravom i činjenicama.

"Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje ostaje čvrsto pri stajalištu da istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici i o ulozi Ejupa Ganića u tim zločinima mora biti završena i nastavit će istragu do potpunog rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti ovog kaznenog djela", navodi se u priopćenju.

Britanski sud krajem srpnja odbio je izručiti Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku time da je taj postupak "politički motiviran".

Ganić je u Londonu uhićen i priveden 1. ožujka temeljem tjeralice iz Srbije zbog pogibije više od 40 vojnika bivše JNA koji su se povlačili iz Sarajevu 1992. godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika