05.08.2010. / 16:04

Autor: Hina

Biskup Ivas u Kninu: Još nema želje i volje da se obznane istine naše povijesti

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je danas, u povodu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u privremenoj crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta predvodio koncelebriranu svetu misu, u svojoj je propovjedi naglasio kako smo djeci i mladima dužni obrazložiti cjelu istinu o našoj povijesti, neobojenu ideološkim bojama ili političkim potrebama, neosakaćnu ili nasilno prepravljenu.

Misu je predvodio šibenski biskup Ante Ivas (Foto: Željko Mršić/PIXSELL)Misu je predvodio šibenski biskup Ante Ivas (Foto: Željko Mršić/PIXSELL)Šibenski biskup Ante Ivas, koji je danas, u povodu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u privremenoj crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta predvodio koncelebriranu svetu misu, u svojoj je propovijedi naglasio kako smo djeci i mladima dužni obrazložiti cijelu istinu o našoj povijesti, neobojenu ideološkim bojama ili političkim potrebama, neosakaćnu ili nasilno prepravljenu.

Nažalost, dodao je, kako još kao da nema jasne želje i volje da se nepristrano i bez strasti obznane istine naše povijesti. Hrvatsku je, po riječima biskupa Ivasa, trebalo vjekovima braniti od ropstva i jarma - od mletačkog, turskog, austrougoarskog, jugoslavenskog, nacističkog, ustaškog, četničkog, fašističkog i komunističkog pod znakom "crvene zvezde", koju su i mnogi istinski antifašist morali nositi protiv svoga uvjerenja. Tu istu "zvezdu" pamtimo kako je rušila i pomagala agresore i rušitelje ove zemlje, rekao je biskup Ivas.

Treba jasno ponavljati istinu da je velik dio Hrvatske bio otet i okupiran od onih koji su kroz duge godine od Memoranduma do nedalekog hrvatskog Kosova,(pokraj Knina) stvarali i širili atmosferu ugroženosti srpskog naroda u Hrvatskoj i ignorirali sve njezine legalno izabrane institucije, poručio je.

Dodao je kako treba ponavljati i istinu da su nam od matice zemlje nasilno otrgnuli, kako su govorili i još govore, "svoja vjekovna ognjišta" te stvorili tzv. SAO Krajinu u kojoj su na najpoganskiji način porušeni i uništeni svi hrvatski kulturni spomenici, a etnički su očišćeni cijeli dijelovi Hrvatske. A sve se to, kako je ocijenio, događalo pred očima europskih promatrača.

Kad su propali svi pokušaji mirnog rješenja, svi pregovori za domaćim i međunarodnim pregovaračkim stolovima te kada drugačije nije bilo moguće, Oluja je morala krenuti, prisjetio se šibenski biskup Ivas. Vlasti tzv. SAO Krajine, kako je kazao, pripremali su narod da u slučaju dolaska hrvatske vojske masovno isele, a kada je krenula Oluja pozvali su i organizirano poveli većinu naroda da iseli. Prisjetio se i pokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine, kojem su, kako je rekao, europski promatrači prije Oluje kazali kako im je episkop u Kninu rekao da će, ako ih napadne Hrvatska vojska pozvati narod da iseli, unatoč pozivima HV-a i predsjednika Tuđmana da ostanu.

Prisjetio se i kako je pokojni biskup Badurina tada, kao i drugi biskupi, žalio što je u tom strašnom ratu bilo zala i zločina i s naše braniteljske strane te je pozivao na kajanje, oprost i povjerenje.

Osvrćući se na pripreme za ulazak Hrvatske u EU, biskup Ivas je ocijenio kako sadašnja europska zajednica, unatoč gospodarskih i političkih prednosti, pati od duboke krize vrednota. Važno je da naša vlast i pregovarači temeljito, pravodobno i objektivno informiraju cijelu javnost, ne samo o tijeku pregovora, već i o tome što pojedina rješenja mogu značiti za budućnost države, naroda i građana, poručio je šibenski biskup Ante Ivas.

Misi su nazočili predstavnici najvišeg državnog vrha među kojima su bili predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, članovi Vlade i Hrvatskog sabora, vojnog vrha na čelu s načelnikom GS OS generalom zbora Josipom Lucićem, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i brojni drugi.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 06.08.10. 09:46

Obznanit ce je Josipovic i Tadic....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika