07.08.2010. / 12:43

Autor: Hina

Poplave stvorile kaos: Pakistanci skaču na helikoptere s humanitarnom pomoći

Na grad Muzafagaru kraj kojega se rijeke nabujale u Afganistanu ili Indiji spajaju s Indom i teku na jug prema moru, vojni helikopteri bacaju pakete riže ljudima koji su se sklonili na brežuljak s grobljem

Foto: ReutersFoto: ReutersOčajni Pakistanci koji žele pobjeći iz poplavljenih sela bacaju se u subotu na helikoptere koji im donose pomoć, a meteorolozi najavljuju još kiše zbog koje će rasti i njihova muka i njihov bijes prema vlastima.

Reuters ocjenjuje kako je predsjednik Asif Ali Zardari možda napravio najveću političku pogrešku u karijeri kad je usred najgorih poplava u zadnjih 80 godina otputovao u Pariz i London.

U poplavama je poginulo više od 1600 ljudi, a pogođeno je više od dvanaest milijuna. Pakistansko gospodarstvo temeljeno na poljoprivredi i ovisno o stranoj pomoći pretrpjelo je težak udarac.

Kišit će i u nedjelju, osobito na poplavljenim područjima, što znači da bi moglo stradati još kuća i usjeva.

Na grad Muzafagaru kraj kojega se rijeke nabujale u Afganistanu ili Indiji spajaju s Indom i teku na jug prema moru, vojni helikopteri bacaju pakete riže ljudima koji su se sklonili na brežuljak s grobljem. Neki se hvataju za helikoptere što uzlijeću. Jedan se stariji čovjek uspio progurati u letjelicu i iz nje gledao dolje i plakao.

U okruzima južne pokrajine Sinda u subotu je proglašena uzbuna jer im se približava vodeni val.

Poplave su krenule sa sjevera i nakon gotovo tisuću kilometara stigle u poljoprivredni Sind u kojem se očekuju velike štete.

Predsjednik Zardari odbacuje oštre kritike svoje odluke da otputuje. Za BBC je rekao da se premijer Jusuf Raza Gilani bavi krizom i obavještava ga o svemu.

Nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom s kojim je razgovarao o suradnji u borbi protiv islamističkih gerilaca, očekuje se da se pakistanski predsjednik u subotu sastane s britanskom pakistanskom zajednicom.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika