09.08.2010. / 21:11

Autor: Hina

Ban Ki-moon opovrgnuo sporazum s Izraelom o istrazi napada na brodovlje

"Ne, takav sporazum nije bio tajno dogovoren", ustvrdio je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a opovrgnuo je u ponedjeljak postojanje dogovora prema kojemu povjerenstvo zaduženo istražiti krvavi napad na brodovlje s humanitarnom pomoći za Gazu neće smjeti ispitati izraelske vojnike koji su u njemu sudjelovali.

"Ne, takav sporazum nije bio tajno dogovoren", ustvrdio je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare.

Dan Meridor, pomoćnik izraelskog premijera za obavještajne službe, rekao je da UN-ovo povjerenstvo neće ispitivati vojnike nego provjeriti "opću sliku stanja toga dana kao i mjere koje treba poduzeti da se takvi događaji ne ponove".

Trebali su tjedni pregovora "s glavnim tajnikom UN-a da bi se odredio mandat i sastav povjerenstva, što nam je omogućilo da postignemo za nas zadovoljavajuć dogovor", rekao je Meridor 3. kolovoza.

Sličnu izjavu dao je i zamjenik ministra vanjskih poslvoa Danny Ayalon.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava imenovalo je povjerenstvo koje treba utvrditi je li u izraelskom napadu na brodovlje s pomoći za pojas Gaze prekršeno međunarodno pravo.

U povjerenstvo je u subotu imenovan po jedan izraelski i turski diplomat, jer je u napadu ubijeno osam turskih državljana i jedan Amerikanac turskog podrijetla.

Izraelski napad na brodovlje s kraja svibnja ozbiljno je ugrozio diplomatske veze između Turske i Izraela, dvije savezničke države u problematičnoj regiji Bliskog istoka.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika