Objavljeno u Nacionalu br. 770, 2010-08-17

Autor: Maroje Mihovilović

Kako Putin jača svoj kult ličnosti

NAJNOVIJE POJAVLJIVANJE ruskog premijera Vladimira Putina u akciji gašenja šumskih požara samo je jedna u nizu njegovih akcija kojima se želi prikazati kao glavni autoritarni

SNAGA I MUŽEVNOST
elementi su na kojima
Vladimir Putin gradi
svoj kult ličnosti, kao
primjerice na ovoj
fotografiji snimljenoj
u zabačenoj sibirskoj
regiji TuviSNAGA I MUŽEVNOST elementi su na kojima Vladimir Putin gradi svoj kult ličnosti, kao primjerice na ovoj fotografiji snimljenoj u zabačenoj sibirskoj regiji TuviRuski premijer Vladimir Putin iskoristio je i sadašnje velike šumske požare u zapadnoj Rusiji da ojača svoj kult ličnosti, kojim učvršćuje autoritet nacionalnog vođe i koncept stvaranja Rusije kao centralizirane, strogo hijerarhijski strukturirane države. To najbolje pokazuje izvještaj poluslužbene ruske novinske agencije RIA Novosti o njegovoj inspekciji prije nekoliko dana u Rjazanskoj oblasti, gdje je bjesnilo nekoliko požara: “Ruski premijer Vladimir Putin sudjelovao je u utorak u gašenju šumskih požara u Rjazanskoj oblasti kao član posade amfibijskog protupožarnog aviona. Šef ruske vlade bio je pola sata kopilot aviona BE-200, koji je zagrabio vodu iz obližnje rijeke Oke, i bacio je na šumski požar što bjesni 200 km jugoistočno od Moskve. Bacio je oko 12 tona vode na dva požara i potpuno ih ugasio.” U daljnjem dijelu članka piše: “Putin je isprva sjedio u putničkoj kabini gledajući u monitor uređaja za praćenje topline zajedno s ministrom za specijalne situacije Sergejom Šojguom i rjazanskim gubernatorom Olegom Kovaljovom. No ubrzo nakon polijetanja Putin je iznenadno ušao u pilotsku kabinu i zauzeo mjesto kopilota.


Brifirao ga je šef zrakoplovstva u ministarstva za specijalne situacije Rafail Zakirov. Avionu BE-200 trebalo je 11 sekundi da svoje spremnike napuni vodom. Tijekom leta Putin je promatrao operiranje drugog aviona BE-200 koji je također gasio požare vodom s male visine. Ugledao je i novi stepski požar u neposrednoj blizini dvaju sela. Gubernator Kovaljov, koji je bio u avionu, smjesta je dao uputu lokalnim vlastima da poduzmu mjere da se taj požar ugasi.”

Izvještaj završava ovako: “Putin je u ovu akciju krenuo u trenucima kad se zamjećuje smanjenje podrške ruskom predsjedniku i premijeru. Ugledni ruski sociolog Leontij Bizov rekao je poslovnom dnevnom listu Vjedomosti da bi popularnost Putina i Medvjedeva mogla pasti za 40 posto u sljedećih šest mjeseci ako vlada bude loše reagirala na krizu izazvanu šumskim požarima. Ti požari, prouzročeni visokim temperaturama koje u središnjoj Rusiji traju već tjednima, teško su pogodili rusku privredu, pa se neposredne kratkoročne štete procjenjuju na 15 milijardi dolara.”

U ruskim su medijima objavljeni i drugi izvještaji o tom Putinovu letu i snimke kako u pilotskoj kabini razgovara s pilotom o tome kad treba aktivirati mehanizam za ispuštanje vode na vatru. Pilot mu je rekao: “Pun pogodak!” Ta Putinova aktivnost bila je za novine zanimljiva jer nije zabilježeno da je neki drugi državnik gasio velike šumske požare u svojoj zemlji. Putinovo gašenje bilo je, međutim, sasvim simbolično, jer goleme zračne snage iz Rusije i raznih prijateljskih zemalja gase požare diljem Rusije, pa su dvije Putinove vodene bombe tek malen dio općeg napora gasitelja. No cijela ta stvar i jest trebala biti simbolična, jer je Putin želio da najšira ruska javnost vidi koliko je on neposredno zainteresiran da požari budu ugašeni. To je za njega osobito važno jer su se pojavile razne kritike da ruska vlast nedovoljno efikasno reagira na požare.

To je bio kratkoročni Putinov motiv zbog kojeg se pred novinarima popeo u moćni ruski protupožarni avion Berijev BE-200. Takvih je aviona dosad izgrađeno samo devet. Imaju velik kapacitet nošenja vode i velik radijus kretanja, jer požari u Rusiji izbijaju duboko u unutrašnjosti, katkad daleko od jezera i rijeka iz kojih treba zagrabiti vodu, sasvim drukčije nego u mediteranskim zemljama, gdje požari najčešće izbijaju u primorskim područjima, pa je lako doći do vode, a let od mora do požarišta vrlo je kratak. U kontinentalnoj Rusiji znaju biti visoke ljetne temperature, uz razmjerno velik broj šumskih požara, ali ono što se ove godine događa sasvim je neuobičajeno. Ovog ljeta u europskom dijelu Rusije zabilježene su najviše temperature u posljednjih 130 godina, otkako se uopće mjere. Od lipnja nije bilo kiše u golemim šumama koje pokrivaju velike površine europskog dijela Rusije, posebno u okolici Moskve.

GAŠENJE POŽARA Putin je preuzeo mjesto kopilota u protupožarnom
zrakoplovu, ispustio
vodeni teret, a u
jednom trenutku čak i sam ugledao novo žarište požara u stepiGAŠENJE POŽARA Putin je preuzeo mjesto kopilota u protupožarnom zrakoplovu, ispustio vodeni teret, a u jednom trenutku čak i sam ugledao novo žarište požara u stepiPožari su zaredali posljednjih dana srpnja, kad ih je u jednom danu planulo više od 800. Najvećim dijelom bili su to tipični šumski požari, koji se brzo rasplamsaju, ali se mogu i relativno brzo ugasiti ako ima dovoljno protupožarnih aviona. No u okolici Moskve mnogo je tresetišta, koja su se nekoć jako eksploatirala jer se treset naveliko iskorištavao kao gorivo, a sad su napuštena i neosigurana. Izbilo je i više desetaka požara na tim tresetištima, a oni su posebno neugodni jer se vrlo teško detektiraju i gase, a mogu tinjati tjednima i iznova buknuti. Gašenje je teško jer vatra zna gorjeti ispod površine, a potrebne su velike količine vode. U takvim požarima nastaje posebna vrsta dima koji ostaje pri tlu i širi se na sve veći prostor. Neki stručnjaci smatraju da je u Moskvi zrak više zagadio dim s okolnih tresetišta nego šumski požari. Za gašenje požara angažirani su protupožarni avioni, helikopteri, brojna vatrogasna kola i velike ljudske snage.

Izgrađeni su na nekim mjestima i privremeni vodovodi kako bi što veće količine vode iz obližnjih rijeka i jezera bile dopremljene blizu najvećih požara. Nekih dana ti su napori davali dobre rezultate pa je bilo ugašeno više od stotinu požara, ali su izbijali novi. Zato je prihvaćena i pomoć iz inozemstva pa su u gašenju sudjelovali i avioni iz Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Njemačke i drugih zemalja. Po mišljenju ruske javnosti vlast je reagirala sporo i kriva je što je u požarima poginulo 50-ak osoba, a oko 3000 kuća izgorjelo. Tvrdi se da je tako zbog novog zakona iz 2006. prema kojem više nema centraliziranog sustava borbe protiv šumskih požara, nego je ona prepuštena lokalnoj vlasti. Zbog toga je bilo i kritika državnog vrha, a neka ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je popularnost i Putina i ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva padala kad su požari bili na vrhuncu. Zato je Putin ovako zorno htio pokazati da neposredno sudjeluje u gašenju. No Putin ima i dugoročni motiv za takve pustolovine. Posljednjih godina sve češće sudjeluje u raznim aktivnostima izvan svog kremaljskog ureda, u kojima se vidi njegova tjelesna pripremljenost i aktivnost, ali i želja da neposredno sudjeluje u raznim pothvatima. Posebno voli kad se te aktivnosti obavljaju u prirodi. Kad je tek došao u vrh ruske politike, bio je vrlo diskretan. Brojne pojedinosti iz njegove biografije bile su skrivane od javnosti, o njegovoj obitelji nije se ništa pisalo, nije u novinama bilo fotografija njegovih kćeri, a i njegovih fotografija iz ranijih razdoblja bilo je malo.

Malo se znalo i o njegovim interesima u slobodno vrijeme, osim da je vrstan džudaš, s crnim pojasom. No stvari su se mijenjale kad je počelo postupno građenje njegova kulta ličnosti. Stao se pojavljivati među građanima, bilo je više njegovih privatnih fotografija u medijima, kamere su ga snimale u dvoranama za džudo, a 2005. Putin je počeo graditi i svoj macho imidž: sjeo je u nadzvučni lovački avion i sudjelovao u vojnoj zračnoj vježbi iznad Arktika. Iz njegova aviona ispaljena je i jedna raketa, a on je snimljen s pilotskom kacigom na glavi i u odijelu vojnog pilota. To se poslije razvilo u veliku medijsku operaciju. U ljeto 2007. fotograf ga je opet pratio u neobičnoj akciji, na ljetovanju u sibirskoj divljini, pa je snimljen kako se vozi na splavi niz divlju rijeku, kako s drugim muškarcima postavlja šator, lovi ribu, pali logorsku vatru, pliva.

Bilo je tada mnogo fotografija njegova golog torza na kojima su se vidjeli njegovi snažni mišići. Slične snimke napravljene su i u ljeto 2009. U rujnu 2008. otišao je u potragu za tigrovima na području rijeke Amur na ruskom Dalekom istoku. Jedna je tigrica - tako barem tvrde ruski mediji - pokušala napasti snimateljsku ekipu, ali je Putin pucao iz puške za uspavljivanje divljih zvijeri. Uspavanoj tigrici stavljen je uređaj pomoću kojeg se prati njeno kretanje. U kolovozu prošle godine podmornicom je zaronio u sibirsko jezero Bajkal, najdublje slatkovodno jezero na svijetu. Spustio se do dna i promatrao okoliš kroz prozor. Javljao se s dna jezera reporterima koji su događaj pratili s obale te ih obavijestio da je “spuštanje u dubinu prošlo iznimno dobro, a da je prizor na dnu fantastičan”. Nakon izlaska iz podmornice reporteri su ga pitali hoće li poletjeti u svemir, a on je odgovorio: “Ima još dosta posla na Zemlji.” U travnju je s grupom znanstvenika boravio na arktičkom otoku da vidi što ugrožava polarne medvjede. Snimljen je pokraj uspavanog medvjeda kako mjeri njegovu dužinu zajedno sa znanstvenicima.

Putin za komandama
strateškog bombardera
Tupoljev Tu-160 Putin za komandama strateškog bombardera Tupoljev Tu-160 Putin, naravno, zna da svim tim medijskim propagandnim nastojanjima da bude prikazan kao aktivan, fizički spreman i snažan 58-godišnji muškarac gradi svoj kult i popularnost u najširim slojevima. On zna koliko je to u Rusiji važno, jer mnogi tamošnji stanovnici žele imati moćne vođe, neovisno je li riječ o progresivnom caru kakav je bio Petar Veliki, partijskom diktatoru poput Josifa Visarionoviča Staljina ili sadašnjem premijeru. Putin zna da Rusi žele da ih vodi netko autoritaran, pa se trudi da i na taj suptilan način pokaže da je on upravo takav. Ta ljubav Rusa prema autoritarnom vođi je neobična, i danas ogroman broj Rusa ima pozitivno mišljenje o Staljinu, iako je Staljin bio jedan od najvećih zločinaca u novijoj povijesti, jer je dao poubijati milijune političkih protivnika. Sve to ima još jednu dimenziju. Nije, naravno, bilo nikakve potrebe da Putin sam gasi požar, ali je tom gestom htio poslati još jednu poruku: da je spreman umiješati se i u najsitnije detalje svakog državnog posla, sve kontrolirati i provjeriti na licu mjesta ako je potrebno. To je poruka funkcionarima na nižim razinama da on pomno prati svačiji rad. U poslovnom svijetu to se naziva mikromenadžment, što moderni zapadni teoretičari organizacije i upravljanja smatraju štetnim jer se tako ruši organizacijska hijerarhija, narušava autoritet rukovodilaca na nižoj razini, a često i donose pogrešne odluke jer se vrhunski menadžeri ne moraju razumjeti u stručna pitanja na terenu.

No u ruskoj povijesti mikromenadžment je uvijek bio ključan element stvaranja autoriteta moćnih ličnosti. Staljin je osobno potpisivao liste za strijeljanje tisuća političkih neistomišljenika u pokrajinama u vrijeme velikih čistki 30-ih godina, Petar Veliki osobno je u brodogradilištu sudjelovao kao tesar u izgradnji brodova kad se spremao ojačati svoju baltičku flotu za sučeljavanje s europskim silama. Putin, slijedeći praksu svojih moćnih prethodnika, također želi pokazati da je ne samo vrhovni šef, nego i da je spreman da bude i neposredni sudionik događanja, barem tako što osobno sudjeluje u gašenju šumskih požara.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika