17.08.2010. / 17:16

Autor: Hina

Malović pozdravila hrvatsku odluku o izručenju Kalinića

"Očekujem da će Kalinić biti u Beogradu vrlo brzo, u idućih nekoliko dana, a ovisno o sigurnosnoj procjeni bit će upućen ili u Okružni zatvor u Beogradu ili u neki zatvor u Srbiji", rekla je Malović

Snežana MalovićSnežana MalovićSrbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović pozdravila je u utorak u Beogradu hrvatsku odluku o izručenju Sretka Kalinića, prve osobe koja će biti izručena na temelju nedavno potpisanog sporazuma dviju zemalja, a samo izručenje očekuje idućih dana, prenijeli su srbijanski elektronski mediji.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije u utorak potpisao je rješenje o izručenju Srbiji pripadnika zemunskoga klana i taj je potpis bio zadnji korak do izručenja pošto je Županijski sud u Zagrebu prihvatio molbu Srbije za izručenje, a Kalinić se odrekao prava na žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske.

"Očekujem da će Kalinić biti u Beogradu vrlo brzo, u idućih nekoliko dana, a ovisno o sigurnosnoj procjeni bit će upućen ili u Okružni zatvor u Beogradu ili u neki zatvor u Srbiji", rekla je Malović na konferenciji za novinare.

Srbija i Hrvatska više neće biti sigurne kuće za kriminalce, istaknula je Malović na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da su dvije zemlje krajem lipnja potpisale sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana.

Kalinić će tako biti prva osoba izručena na temelju Ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske potpisanog koncem lipnja.

Malović je ranije kazala da sve pojedinosti vezane uz datum, mjesto, vrijeme i način izručenja neće biti objavljene javnosti te će sam postupak izručenja biti proveden uz najviše sigurnosne mjere.

Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića te na 40 godina zbog sudjelovanja u 19 ubojstava, tri otmice i dvije terorističke akcije.

Zbog toga što mu je suđeno u odsutnosti, Kalinić će moći zatražiti ponavljanje postupaka.

Srbija je molbu za izručenje Kalinića poslala Hrvatskoj 11. lipnja, tri dana pošto je Kalinić pronađen teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju te je nakon operacije prevezen u zatvorsku bolnicu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojega je srbijanska policija uhitila dan poslije u blizini Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

I Simović i Kalinić su kao pripadnici "zemunskoga klana" u odsutnosti osuđeni na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika