18.08.2010. / 08:45

Autor: Martina Čizmić

Srbija zbog politike prema Kosovu gubi potporu zapadnih zemalja

Do prije nekoliko godina, većina je zapadnoeuropskih političara u kontekstu zapadnog Balkana uredno spominjala Beograd. Danas tek rijetki odlaze na sastanak sa srbijanskim čelnicima i to samo u sklopu turneje po Balkanu

Predsjednik Srbije Boris TadićPredsjednik Srbije Boris TadićKada je prije tri godine američki diplomat Richard Holbrooke u Bruxellesu izjavio kako će, ukoliko Srbija ne promijeni svoju politiku prema Kosovu izgubiti ne samo komad zemlje već i europsku perspektivu, tek su ga rijetki ozbiljno shvaćali.

Tri godine kasnije, njegova izjava sve se češće citira u kontekstu posljednih događaja.

"Srbija nije dobila nikakve bodove zbog Kosova među zemljama EU posljednjih godina. Samo je izgubila potporu za ubrzavanje njenog približavanja uniji. Strpljenje i razumjevanje za srbijansku politiku prema Kosovu nestaje", rekao je jedan od diplomata iz Kontaktne grupe za WAZ.EUobserver.

Do prije nekoliko godina, većina je zapadnoeuropskih političara u kontekstu zapadnog Balkana uredno spominjala Beograd. Danas tek rijetki odlaze na sastanak sa srbijanskim čelnicima i to samo u sklopu turneje po Balkanu.

Sličnu promjenu stava moguće je vidjeti i u zemljama koje su tradicionalno bile naklonjene Beogradu. Tako su britanski diplomati koji su se godinama zalagali da Hrvatska i Srbija uđu u EU u isto vrijeme, zbog Kosova promijenili svoju taktitku. Velika je Britanija sada među zemljama koje jasno ističu kako napredak Srbije isključivo ovisi o njihovom stavu prema Kosovu.

Ni u Njemačkoj nisu propustili priliku da politilku prema Kosovu navedu kao još jedan razlog zašto bi proširenje EU trebalo usporiti nakon ulaska Hrvatske. Njemačka više nije raspoložena Srbiji davati ustupke kako bi ona postala članica EU.

Srbiju su već iz nekoliko izvora i u nekoliko navrata upozoravali kako mora promijeniti svoj odnos i stav prema Kosovu, pogotovo nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti. No, čini se da Srbija i dalje ne odustaje od namjere da Kosovo vrati pod svoje okrilje. Problem je samo što sve više utjecajnih zemalja, poput SAD-a i Francuske to neće dopustiti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika