19.08.2010. / 08:57

Autor: Deutsche Welle

Izbačeni iz Francuske: 'Rome u Rumunjskoj očekuje Apartheid'

U Bukurešt bi danas (19.08) trebala stići prva grupa od 79 Roma iz Francuske. Još 132 osobe ove nacionalnosti trebale bi doći u Timisoaru u petak. Tamo ih ne očekuje ništa dobro.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZbog najavljenih masovnih vraćanja Roma iz Francuske u Rumunjsku, koji bi se trebali dogoditi u četvrtak (19.08.), rumunjski ministar vanjskih poslova izjavio je kako u ovom postupku vidi opasnost od „populističkih eskapada“. Za rumunjski program francuske televizijske kuće RFI, Teodor Baconschi je isto tako izjavio da je izuzetno zabrinut zbog namjera i planova francuske vlade budući da bi one mogle, kako je rekao „izazvati daljnje reakcije mržnje prema strancima“.

Stvaranje umjetne predizborne krize

„Ako nastavimo s predbacivanjem krivnje jedni na druge te ukoliko proglasimo cjelokupne skupine određenih naroda za kriminalne, tada ćemo probuditi sjećanja na događaje iz prošlosti - i to na one najgore", upozorio je Baconschi i dodao da se ovakvim postupcima ne dolazi do rješenja već samo do još većih napetosti. „Francuska i Rumunjska se moraju dogovoriti i to bez stvaranja predizborne groznice na umjetan način. Problem s romskom manjinom se ne može riješiti u roku od dva dana kao ni s policijom", naglasio je ovaj ministar. On bi, kako je najavljeno, u svezi ovog pitanja trebao 30. kolovoza doputovati u Pariz 30. gdje bi se trebao sastati s nekim članovima francuske vlade, odnosno, Ministarstva unutarnjih poslova

Gdje je sistem vrijednosti zapadne Europe?

Zbog najavljenog vraćanja, odnosno, izbacivanja Roma iz Francuske, reagirao je i predsjednik Središnjeg vijeća Roma i Sintija u Njemačkoj, Romani Rose. I on je, kako je za radio stanicu RBB izjavio izuzetno zabrinut zbog odnosa prema Romima u Francuskoj ali i izvan nje. „Primjećujemo porast rasizma povezanog s nasiljem. Posebno bi se zemlje zapadne Europe trebale pridržavati svojih sistema vrijednosti i štititi ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca", naglasio je Rose u Berlinu. Osim toga, kako je rekao, „treba se u svakom slučaju imati na umu da Rome koji se sada moraju vratiti u Rumunjsku i Bugarsku tamo očekuje život koji se najbolje može usporediti s životom u nekadašnjem Apartheid sistemu u Južnoafričkoj Republici - masovna nezaposlenost, stambena situacija nedostojna čovjeka kao i nemogućnost školovanja"

Oglasio se i glasnogovornik Europske komisije za pravosuđe i priopćio da „EU Komisija izuzetno pažljivo prati zbivanja te da smatra da se ova zemlja mora pridržavati pravila jer da se zakonski pravilnik kojim se reguliraju pitanja boravka stranaca u nekoj zemlji smiju pooštravati samo pod određenim okolnostima".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 19.08.10. 10:36

Imam samo dvije riječi: "BRAVO FRANCUZI!" i jedan dodatak: ono kaj (opravdano) dozvoljavaju sebi ne bi smjeli licemjerno braniti drugim državama!
A kaj se tiče "roma" iliti cigana - njihova nazočnost u vašoj blizini je isto kaj i naziočnost štakora u vašoj blizini, no licemjerni idioti iz razno-raznih "humanitarnih" udruga i "politike" to ne žele priznati budući da mnogi na toj temi "zarađuju" svoj kruh svakodnevni, a time štete ponajviše baš samim ciganima.
A cigani bi trebali konačno shvatiti kak se nemreju ponašati poput štakora i očekivati kak ih ljudi budu rado viđali u svojem susjedstvu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika