23.08.2010. / 19:47

Autor: Ana Smrečki

Kozmetičke izmjene u proračunu samo zbog nadolazećih parlamentarnih izbora

Ozbiljnom rebalansu proračuna protivili su se i sindikati i oporba, ali i guverner Rohatinski. Ključni razlog su i predstojeći parlamentarni izbori, koji bi bili pogubni za HDZ kada bi se išlo s drastičnim potezima

Premijerka Kosor za utorak najavila izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj će se raspravljati u rebalansu državnog proračunaPremijerka Kosor za utorak najavila izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj će se raspravljati u rebalansu državnog proračunaUoči predstojećih parlamentarnih izbora, najavljeni oštri rezovi u državnom proračunu 'pali su u vodu'. Izmjene koje će Vlada u utorak poslati u saborsku proceduru bit će kozmetičke prirode. Slika je to rebalansa koji u ovom trenutku ne može biti drugačiji, zbog aktualne situacije u zemlji dobro se mora paziti kome će se i koliko uzeti, a čini se da nas zbog svega navedenog čeka povećanje deficita, ali i novo zaduženje.

Jutarnji list piše da je premijerka Kosor itekako bila spremna svojim 'škarama zarezati' u rashode, ali i prihode, no nakon 'probnih balona' koji su donijeli niz negativnih reakcija, očito se išlo na ovu 'light varijantu'. Konkretne mjere Kosor je nedavno predstavila na sjednici Predsjedništva HDZ-a, no one se nisu provele iz nekoliko razloga.

Milanović bi ionako vratio smanjeno

Naime, ozbiljnom rebalansu proračuna protivili su se i sindikati i oporba, ali i guverner Rohatinski. Ključni razlog su i predstojeći parlamentarni izbori, koji bi bili pogubni za HDZ kada bi se išlo s drastičnim potezima. Iz HDZ-a se neslužbeno može čuti objašnjenje da veliki rezovi nemaju smisla budući da bi HDZ tada najvjerojatnije izgubio izbore.

Vlast bi preuzeo SDP-ov Zoran Milanović, koji je ionako najavio vratiti sve ono što bi se danas eventualno smanjilo. Istodobno, vladajući su odustali od povećanja PDV-a. Iako bi se time povećali prihode, taj bi potez, smatraju HDZ-ovci donio puno više štete nego koristi. I uvođenje poreza na banke, koji su predlagali HSSi SDSS, naišao je na negodovanje premijerke Kosor.

Porez na banke možda iduće godine

Guverner Rohatinski, uz ministra Šukera najviše se protivio takvoj mjeri, pa upravo čelnog čovjeka HNB-a drže 'najodgovornijim' što se taj porez na kraju nije uveo. No, navodno se od tog poreza nije odustalo u potpunosti, jer ga podržavaju i manjinci iz koalicije, liberali te premijerkin savjetnik Lovrinčević. Čak se ne isključuje mogućnost da se taj porez uvede iduće godine.

Uštede bi u ovom rebalansu trebale iznositi oko milijardu i pol kuna, no već se nagađa da bi na kraju godine u državnoj blagajni moglo nedostajati i 15 milijardi kuna. Ipak, socijalno najugroženiji se neće dirati, a čuvat će se i plaće te mirovine. Od najavljenih rezanja plaća odustalo se zbog sindikalnih prijetnji.

Melem za oči uoči izbora

Bliži se početak školske godine, a Vladi trenutno ne trebaju prazne klupe i profesori u štrajku. Vladajućima je važno i da su liječnici na svojim radnim mjestima, kako bi bolesni dobili odgovarajuću njegu. Odustalo se i od rezanja poljoprivrednih poticaja, no ne zbog HSS-a već zbog seljaka, jer traktori na ulicama sigurno isu dobra slika uoči parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 23.08.10. 21:09

Jedva čekam te izbore. Nikad nisam glasao za SDP ali sad ću ja i moja cijela obitelj glasati da odjebemo gamad


registracija
11/8/10

markoV, 23.08.10. 22:42

zašto ne za neku 3. opciju kao npr. Hrvatski laburisti ili HNS? treba glasati za program, ne za stranku..

albait sve je bolje od HDZ i HSS


registracija
30/9/09

davor12345, 23.08.10. 23:12

Pogrešno, treba glasati za HDZ, da počiste ove probleme koje su i napravili, kako su i počeli. Oni bi i htjeli rado u oporbu, da se odmore i ostave drugima da rješavaju ove grozomorne probleme. Nema boljeg odmora od oporbe. Ako odu u oporbu, samo će lijepo uživati i sprdati se s drugima.


registracija
30/6/10

petrus7, 24.08.10. 09:41

Ja podržavam Lesara ali on neće moći srušiti ovu bandu. Zato će SDP dobiti moj glas.


registracija
30/6/10

petrus7, 24.08.10. 09:42

Oni da žele u oporbu davno bi otišli. Znaju oni da ih čeka zatvor pa nedaju fotelju. Gamad nesposobna lopovska.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika