24.08.2010. / 13:00

Autor: Deutsche Welle

DW: Zarađuju li političari više no što bi trebali?

Koji svjetski političar ima najveću, a koji najmanju plaću? I kolike su one u usporedbi sa zaradama „vrhunskih menadžera“, a kolike u odnosu na „običnog čovjeka“?

Neki smatraju da političari zarađuju previše, drugi se žale da ne zarađuju dovoljnoNeki smatraju da političari zarađuju previše, drugi se žale da ne zarađuju dovoljnoBavljenje politikom donosi veliku moć, no donosi li i velik novac? Tim pitanjem bavi se njemački Spigel online koji piše:

„Nedavno je u Salzburgu njemačka kancelarka na predstavu 'Elektre' došla u ružičastoj haljini. Zar nije nosila istu haljinu prije dvije godine? I na Wagnerovom festivalu u Beirotu godinu dana ranije? Ono što bi u visokom društvu bila velika greška, običnim građanima može biti simpatično - svako mora štedjeti i kancelarki ne treba nova haljina baš za svaku premijeru.

Koliko smiju trošiti političari - i koliko smiju zarađivati? Zarade političara uvijek su provokativna tema, pogotovo kada predstavnici naroda provode odmor u luksuznim vilama kao sada predsjednik Christian Wulff u vili prijatelja - poduzetnika. Ili kada se spomene povećanje njihovih plaća.

Ministri crno-žute koalicije namjeravali su si u svibnju povećati plaće, ali su mjesec dana kasnije morali odustati od tog plana. Upravo u to vrijeme vlada je najavila oštre mere štednje, u pitanju su milijarde eura koje bi trebalo uštedjeti sljedećih godina. Nakon toga ministarstvo unutrašnjih poslova je priopćilo da kabinet odustaje od povišice. Tako će Angela Merkel kao kancelarka i dalje zarađivati 14.893,25 eura mjesečno. Kako prima i zastupničku plaću i još neke dodatke njena mjesečna zarada veća je još za 6811 eura, ukupno nešto preko 21.000.

Milijunske zarade menadžera

Službeni automobil, razne privilegije, 200.000 eura godišnje - za mnoge građane to je pretjerano. Ali, sve zavisi o kutu gledanja - u usporedbi sa vrhunskim zaradama u privatnom sektoru to je - ništa. Naime, šef Deutsche Banke Josef Ackermann ima godišnju plaću od 9,6 milijuna eura, šef Siemensa Peter Lescher 7,1 milijun.

U stvari, ministri i kancelarka zarađuju manje nego što im prema zakonu pripada, jer su se više puta odrekli povećanja plaća. Upravo u vrijeme krize mnogi šefovi vlada su skromni - britanski premijer David Cameron ubuduće će zarađivati pet posto manje, španjolski premijer Jose Luis Zapatero čak 15 posto manje.

Istina, nisu svi skromni - zastupnici kenijskog parlamenta povećali su prije mjesec dana naknade za 18 posto i godišnje zarađuju 97.000 eura - to je gotovo 180 puta više od prosječnog Kenijca. Predsjednik Raila Odinga ima godišnju plaću od 335.000 eura.

Ni venezuelanski predsednik Hugo Chavez nije od skromnijih - prošle godine povećao je proračun za 600 posto. Sinu seoskog učitelja potrebno je, kako kaže, godišnje više od 200.000 eura samo za odjeću i obuću.

Plaća Catherine Ashton veća od Obamine

Evo još nekih podataka - u samom vrhu među političarima je singapurski premijer Li Hsijen Long koji zarađuje 1,7 milijuna eura godišnje. Catherine Ashton isplatila se EU, kao povjerenica za vanjsku politiku godišnje prima 320.000 eura plus dodatak za domaćinstvo i reprezentaciju. Tako je Ashtonova prestigla američkog predsednika Baracka Obamu čija je godišnja plaća nešto veća od 300 tisuća eura.

U kategoriji onih koji zarađuju oko 230.000 eura su francuski predsednik Nicolas Sarkozy, kanadski premijer Steven Harper, irski Brian Cowen. Plaća njemačkog predsjednika Christiana Wulffa je 199.000 eura godišnje.

Među sasvim skromnim političarima su britanski premijer David Cameron, godišnja plaća 65.000 eura, zatim španjolski premijer Zapatero (78.180), predsjednica Argentine Christina Fernandez de Kirchner (57.000), a sasvim na začelju liste je indijski premijer Manmohan Sing sa godišnjom zaradom od oko 38.000 eura, to je nešto preko tri tisuće mjesečno.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika