25.08.2010. / 17:52

Autor: Hina

Halilović: "Merhamet" pronevjerio 25 milijuna eura donacija

Parlament BiH već u drugom sazivu još od 2005. godine pokušava istražiti kako je utrošena novčana pomoć pristigla u tu zemlju tijekom rata i nakon njega

Kamo je nestao novac istražuje se već pet godinaKamo je nestao novac istražuje se već pet godinaPosebno povjerenstvo Parlamenta Bosne i Hercegovine koje istražuje način trošenja donacija pristiglih u tu državu nakon rata ima naznake kako je muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" pronevjerilo najmanje 25 milijuna eura novčane pomoći namijenjene obnovi zemlje i potpori siromašnima.

To je u srijedu u Sarajevu izjavio Sefer Halilović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i ujedno predsjednik istražnog povjerenstva.

Rasprava o poslovanju "Merhameta" i donacijama koje je ta udruga primila bila je jedina točka dnevnog reda sjednice istražnog povjerenstva održane u Sarajevu i na kojoj se, unatoč pozivu, nije pojavio direktor tog društva Hajrudin Šahić.

Umjesto njegova očitovanja Upravni odbor "Merhameta" najavio je pismeno očitovanje a povjerenstvo je zaključilo kako je taj način "Merhamet" zapravo odbio dostaviti tražene podatke.

"Postoji utemeljena sumnja da su pronevjerili 50 milijuna konvertibilnih maraka (oko 25 milijuna eura)", izjavio je Halilović novinarima.

Istaknuo je kako postoje podaci da je "Merhamet" utemeljio dvanaest ili trinaest različitih tvrtki kroz koje je prolazio novac dobiven na temelju donacija.

Financijska policija Federacije BiH provjeravala je poslovanje tri takve tvrtke.

"Utvrđene su ogromne nezakonitosti što indicira da je nezakonitosti bilo i u preostalih devet u kojima provjera nije izvršena", istaknuo je Halilović.

Najavio je kako će parlamentarno povjerenstvo tražiti da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvo BiH poduzmu korake kako bi se u cijelosti istražilo poslovanje "Merhameta".

Parlament BiH već u drugom sazivu još od 2005. godine pokušava istražiti kako je utrošena novčana pomoć pristigla u tu zemlju tijekom rata i nakon njega.

Pri uspostavi parlamentarnih istražnih povjerenstava iznošene su procjene kako je riječ o iznosu od 12 do čak 40 milijardi konvertibilnih maraka (šest do 20 milijardi eura).

Sadašnje parlamentarno povjerenstvo koje je utemeljeno 2009. godine pozvalo je oko tisuću različitih organizacija i institucija koje su registrirane kao primatelji donatorskih sredstava da se očituju o načinu njihova utroška.

Njih 275 uopće se nije odazvalo na poziv Parlamenta BiH.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika