26.08.2010. / 11:29

Autor: Hina

Iran želi sudjelovati u proizvodnji nuklearnog goriva za Bušer

"Predložili smo Rusiji osnivanje konzorcija, pod ruskom licencom, kako bi se dio posla obavio u Rusiji, a dio u Iranu", rekao je Salehi

Iran želi sudjelovati u proizvodnji nuklearnog gorivaIran želi sudjelovati u proizvodnji nuklearnog gorivaIran želi sudjelovati u proizvodnji nuklearnog goriva kojeg Moskva isporučuje za centralu Bušer, rekao je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi, prenosi u četvrtak službena agencija Irna.

"Predložili smo Rusiji osnivanje konzorcija, pod ruskom licencom, kako bi se dio posla obavio u Rusiji, a dio u Iranu", rekao je Salehi, prenosi Irna.

On je dodao da Moskva proučava ponudu i naglasio da "Iran mora pokazati svijetu svoju sposobnost proizvodnje urana i njegovog pretvaranja u nuklearno gorivo".

Iran je prošlog tjedna pokrenuo prvu nuklearnu centralu koju je Rusija izgradila u Bušeru i za koju se Moskva obvezala da će isporučivati gorivo tijekom 10 godina.

To je gorivo proizvedeno od slabo obogaćenog urana na 3,5 posto.

Obogaćivanje urana i njegovo pretvaranje u nuklearno gorivo su u središtu sukoba između Iran i Zapada koji sumnjaju da Teheran pokušava izraditi atomsko oružje, što Teheran redovno opovrgava.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika