10.12.2004. / 00:00

Autor: Ksenija Burja

HRVATSKA

ODVJETNIK ČEH GOVORI O SLUČAJU LORA


Prema riječima zamjenika županijske državne odvjetnice Michella Squiccimara, županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv petorice od osam optuženika u tzv. slučaju Lora. Zbog sumnje u ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima, podnesen je istražni postupak protiv Tomislava Duića, Tonča Vrkića, Emilija Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića. Optuženi su s preostalom trojicom, Josipom Bikićem, Miljenkom Bajićem i Davorom Banićem, već osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad civilima, u razdoblju od ožujka do kolovoza 2002. Ako se utvrdi osnovanost sumnje za počinjenje ovih kažnjivih djela, tužiteljstvo će podići još jednu optužnicu te će se dva slučaja objediniti, rekao je Squiccimaro.
Splitski odvjetnik Joško Čeh, branitelj optuženika Ante Gudića, izjavio je kako se optužnica za ratni zločin protiv civila treba dopuniti i promijeniti. A odvjetništvo je, drži Čeh, na ovaj način izbjeglo mijenjanje te optužnice. ‘’Time je apsolutno otežan položaj i sužen prostor za obranu’’, naglasio je, jer, kako kaže, morati će se braniti i od optužbi da je zlostavljao ratne zarobljenike. Čeh tvrdi da će biti teško dokazati da nije počinio kažnjivo djelo za koje će ga bivši zarobljenici teretiti jer je u inkriminirano vrijeme bio na službi, a ozljede zarobljenika evidentirane su tek tri mjeseca nakon izlaska iz Lore. Čeh navodi da je istražni zahtjev podnesen na temelju raščlambe iskaza svjedoka iz prvog spisa koji su govorili o tome da su ratni zarobljenici, pošto su dovedeni s ratišta u BiH, bili zlostavljani u Lori. No, postoje i izjave nekih navodnih oštećenih zarobljenika, koji su sami slali pisma i davali izjave, a da pritom nisu bili pozvani na sud. Dokumentaciju o navodnim zločinima, pripremile su razne nevladine udruge. Čeh je izrazio svoje negodovanje što će sve to odgoditi početak glavne rasprave. Osumnjičeni za nova kaznena djela su Vrkić, Gudić i Botić te se nalaze u zatvoru na splitskim Bilicama. Prvooptuženi Duić i Bungur u bijegu su i za njima je, kao i za Bikićem i Bajićem, raspisana tjeralica. Davor Banić koji se predao sam 30. studenog također je u pritvoru.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika