02.09.2010. / 09:15

Autor: Deutsche Welle

Boştinaru: Europa ne smije ucjenjivati Srbiju Kosovom

Srbija igra središnju ulogu u regiji, a europsku budućnost regije nije realno zamisliti bez Srbije, kaže europski parlamentarac Viktor Boştinaru. On smatra da Bruxelles ne smije ucjenjivati Srbiju na europskom putu.

Viktor BoştinaruViktor BoştinaruEuropska unija mora znati da ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, kao i da se ne može kreirati efikasna europska politika prema Balkanu bez uključivanja Srbije i priznavanja njenih vrijednosti, izjavio je u Bruxellesu za Deutsche Welle Viktor Boştinaru, potpredsjednik Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu:

„Prema mom mišljenju, Srbija igra centralnu ulogu u svemu što se tiče Zapadnog Balkana, i po svojoj veličini, i po ekonomiji, naciji, po svom utjecaju na regiju. Nemoguće je kreirati strateški pristup Zapadnom Balkanu bez uzimanja Srbije kao prioriteta."

Komentirajući i razgovore koji se trenutno vode oko pitanja odnosa Srbije i Kosova, kao i mogućnost usaglašavanja srpskog teksta Rezolucije o Kosovu s Bruxsellesom, Boştinaru kaže kako vjeruje da vlasti u Beogradu razmatraju kompromisno rešenje, ali i dodaje da se Srbiji ne bi smio postavljati ni jedan uvjet koji se nije postavljao drugim zemljama na Balkanu:

„Moramo na isti način tretirati sve zemlje. Zašto tjerati Srbiju u kut? Zašto je ponižavati? Niti Srbija to zaslužuje niti je Europi potrebno da nekoga ponižava prije ulaska u Europsku uniju. Europa je zasnovana na vrijednostima koje nisu u skladu sa prijetnjama ili uvredama."

Kosovo ne smije biti uvjet

Naglašavajući da je pitanje odnosa Srbije i Kosova kompleksno pitanje, Viktor Boştinaru smatra da je i odluka Međunarodnog suda pravde bila podijeljena između mišljenja deset sudaca koji su bili za takvu odluku i pet koji su bili protiv. I to, prema mišljenju Boştinarua, znači da je taj problem i dalje vrlo otvoren, kao i da se pitanje Kosova ne bi smjelo miješati s eurointegracijskim putem Srbije:

„Zašto postavljati Kosovo kao uvjet kada se sa Srbijom razgovara o ulasku u EU ? Ne vidim da je to fer niti da je u skladu s našim europskim vrijednostima. Pored toga, pet članica EU još nije priznalo Kosovo. I što bi trebalo napraviti s njima? Da ih krivimo ili izbacimo iz Unije jer još nisu priznale Kosovo?", kaže Boştinaru, europski zastupnik iz Rumunjske, članice EU koja nije priznala jednostranu nezavisnost Kosova.

Naš sugovornik smatra da bi Srbija što prije trebala započeti pregovore o ulasku u EU, kao i da će upravo ti pregovori doprinijeti stvaranju pogodne sredine za postizanje kompromisa u odnosima Srbije i Kosova. Taj kompromis biti će dobar za sve, pogotovo za Kosovo, koje se, prema Boştinaruovim riječima, danas nalazi daleko od toga da je spremno da bude dio EU. Čvrsto vjerujući da kompromis nema pravu alternativu, Viktor Boştinaru zaključuje: „Ako nema kompromisa onda nam ostaju ratovi i sukobljavanja. Mi smo to već iskusili. Europa se danas ne zasniva na konfrontacijama."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika