Objavljeno u Nacionalu br. 773, 2010-09-07

Autor: Robert Bajruši

Dogovor o veleposlanicima: Josipović premjestio Kramarića jer je uvrijedio Kosovare

Zlatko Kramarić odlazi iz Prištine u Skopje, i to prije isteka mandata. Razlog je Kramarićev nedavni članak u kojem je poprilično nediplomatskim rječnikom pisao o korupciji na Kosovu, što je u Prištini naišlo na loše reakcije

IVO JOSIPOVIĆ bio
je prisiljen premjestiti
Zlatka Kramarića u
drugu državu jer se
ambasador svojim
javnim istupima
zamjerio kosovskom
državnom vrhuIVO JOSIPOVIĆ bio je prisiljen premjestiti Zlatka Kramarića u drugu državu jer se ambasador svojim javnim istupima zamjerio kosovskom državnom vrhuIvo Josipović i Jadranka Kosor blizu su dogovoru o imenovanju petnaestak novih veleposlanika. Konzultacije su započele još u travnju, ali sve se odužilo jer su i predsjednik i premijerka smatrali kako postoje važniji prioriteti negoli je to redovita smjena u hrvatskim veleposlanstvima. Konsenzus je postignut i oko profila kadrova, tako da se gotovo u potpunosti radi o iskusnim diplomatima, koji su već godinama zaposleni u Ministarstvu vanjskih poslova, a izgleda kako su odbačene ideje da se na novu veleposlaničku listu stave političarke Dubravka Šuica i Đurđa Adlešič.

Do ovog ponedjeljka Josipović i premijerka Jadranka Kosor složili su se oko premještanja četvero diplomata. Zlatko Kramarić odlazi iz Prištine u Skopje, i to prije isteka mandata. Razlog je Kramarićev nedavni članak u kojem je poprilično nediplomatskim rječnikom pisao o korupciji na Kosovu, što je u Prištini naišlo na loše reakcije. Stoga će biti premješten u Skopje, uz obrazloženje kako je ionako u prošlosti bio profesor makedonske književnosti. Mira Martinec, koja je od 2005. veleposlanica u Argentini, odlazi u Bugarsku. Radi se o karijernoj diplomatkinji koja je u prošlosti radila u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Haagu. Gordan Bakota, sadašnji veleposlanik u Turskoj, odlazi u Austriju. Bakota je u prošlosti bio blizak s Ivom Sanaderom i Miomirom Žužulom, međutim, uživa podršku ministra Gordana Jandrokovića, čije su argumente uvažili Jadranka Kosor i Ivo Josipović.

Gordan Jandroković je predložio i premještaj Vesele Mrđen-Korač iz Kanade na položaj veleposlanice u Nizozemskoj. Iako je rijetko u medijima, u ministarstvu slovi kao odličan diplomatski kadar i zato je poslana u zemlju koja je rezervirana prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 07.09.10. 08:43

Ovaj LOPOV Kramarić sve znade o desavanju u Osijku 90-tih...i kako takav covjek moze biti veleposlanik i jos k tome se prestavlja za liberala i moralnu vertikalu ?!Fujjjj!!!!


registracija
22/3/10

Fintic, 07.09.10. 10:35

Uvrijedit će on i Makedonce. Čovjek je stanju u produljene reakcije na stres, prema opisu tužbe koju je prije dvije godine podigao protiv novinara Gorana Flaudera, tražeći 50.000kn zbog duševne boleštine koja ga je zahvatila nakon jednog Flauderovog teksta. Kako je prije par dana najavio i tužbu protiv Đurđe Adlešič, opet zbog reakcije na stres i proživljene duševne boli koju još nije definirao u novčanom iznosu, boleština je navodno kronične prirode ???


registracija
22/3/10

Fintic, 07.09.10. 10:49

Greška u prethodnom komentaru: Najava tužbe protiv Đurđe Adlešić je iz listopada 2009. Što znači da slijedom zakonitosti vremenskih intervala kod ovog tužitelja novu očekujemo ovog ili sljedećeg mjeseca ??? :-))


registracija
28/12/09

slave4you, 07.09.10. 11:29

ja se pitam kako je to uopce moguce da takvi idjoti postanu veleposlanici,niti nemaju skole i nisu nesto narocito.......a jos blate hrvate na kosovu,tamo gdje hrvatske firme mogu napraviti dobar posao.....ALI IZGLEDA DA NAJPRIJE MORAJU DRUGI KAO NA PRIMJER SLOVENCI NAPRAVITI BIZNES DOK HRVATI GLEDAJU KO TRLA BABE


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.09.10. 12:30

kakva sramota, Kramaric se pokazao u Osijeckoj politici kao totalan gad i ljigavac!!!! Sada mu predsjednik daje da "pobijegne" u diplomaciju!!!! Zasto Kramaric ne bi isao na slobdono trziste rada kao i svi mi, neka doprinosi hrvaskoj privredi, Kramaric nista dobro ne moze napraviti kao veleposlanik. Kramaric je totalno smece.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.09.10. 12:32

Ja bih zeljela biti veleposlanik? Gdje se obajvljuje javni natjecaj za veleposlanika?


registracija
28/12/09

slave4you, 07.09.10. 12:45

ankica moras biti porijeklom bosanka ili hercegovka......i to je sve


registracija
17/4/10

insajder1, 07.09.10. 20:04

Kako ih je uvrijedio za korupciju???
Tamo je korupcija najmanji problem :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika