08.09.2010. / 18:17

Autor: Hina

Vlada zamrznula plaće, a Slovenski sindikati najavili štrajk za 27. rujna

Zbog odluke slovenske vlade o zamrzavanju plaća u javnim službama u Sloveniji na dvije godine, 80.000 djelatnika stupit će 27. rujna u štrajk, objavio je u srijedu njihov štrajkaški odbor.

Borut PahorBorut PahorZbog odluke slovenske vlade o zamrzavanju plaća u javnim službama u Sloveniji na dvije godine, 80.000 djelatnika stupit će 27. rujna u štrajk, objavio je u srijedu njihov štrajkaški odbor.

"Nemamo drugoga izbora, vlada pokušava uništiti sindikalni pokret i podijeliti sindikate", izjavio je novinarima nakon sastanka štrajkaškog odbora njegov predsjednik Dušan Miščevič.

Štrajk podržavaju slovenski sindikati zaposlenih u javnim službama koji nisu pristali na dodatak kolektivnog ugovora po kojim se zamrzava platna reforma s povišicama započeta prije 2 godine, a na koji je pristao samo dio profesionalnih sindikata, među ostalima zaposleni u školstvu i znanosti.

Prema procjenama, u najavljenom štrajku 27. rujna moglo bi sudjelovati 80-ak tisuća od 150 tisuća zaposlenih u javnom sektoru, te tako izraziti svoje nezadovoljstvo odlukom vlade o zaustavljanju reforme sustava plaća i zamrzavanju plaća u iduće dvije godine.

Među nezadovoljnima koji najavljuju da će sudjelovati u štrajku su policajci, pravosudna policija, carinici, zaposleni na javnoj televiziji, novinari, vatrogasci i drugi zaposleni u javnim službama.

Slovenski parlament u utorak je na svom prvom zasjedanju nakon ljetne stanke donio izmjene zakona o plaćama javnih službenika, prema kojima je za izmjene kolektivnih ugovora za javni sektor dovoljan i potpis manjeg broja reprezentativnih sindikata u toj djelatnosti, te tako izazvao kritike da vlada pokušava "slomiti" sindikate u njihovim zahtjevima da se plaće ne zamrzavaju.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor rekao je na sjednici parlamenta da javni sektor mora pratiti plaće u realnom sektoru koji je u krizi, te da za plaće predviđene reformom prije dvije godine nema novca u državnom proračunu. Pahor je rekao da je zamrzavanje privremena mjera koja će biti opozvana čim nastupe bolje ekonomske prilike.

Sindikati su u srijedu najavili da će početi sa skupljanjem potpisa za nacionalni referendum kojim bi zamrzavanje svojih plaća osporili, a vlada je najavila da bi u tom slučaju bila prisiljena na donošenje izvanrednog zakona o zamrzavanju plaća jer bi u suprotnom, ako stvar ne bude riješena do 1. listopada, moglo doći u pitanje usvajanje državnih proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika