10.09.2010. / 17:39

Autor: Hina

Sarrazinova ostavka u Bundesbank izazvala olakšanje u Njemačkoj

Odlazak Thila Sarrazina s položaja člana upravnog odbora Njemačke središnje banke, nakon optužbi za rasizam i antisemitizam, donio je olakšanje njemačkom političkom vrhu, ali pitanje statusa stranih useljenika i njihova dvojbena integracija u njemačko društvo ostaju u središtu interesa javnosti, koja je duboko podijeljena na pristaše i protivnike Sarrazinovih teza, javile su agencije.

Thilo SarrazinThilo SarrazinOdlazak Thila Sarrazina s položaja člana upravnog odbora Njemačke središnje banke, nakon optužbi za rasizam i antisemitizam, donio je olakšanje njemačkom političkom vrhu, ali pitanje statusa stranih useljenika i njihova dvojbena integracija u njemačko društvo ostaju u središtu interesa javnosti, koja je duboko podijeljena na pristaše i protivnike Sarrazinovih teza, javile su agencije.

Sarrazin (65) i Bundesbank postigli su u četvrtak navečer "zajednički dogovor" i poznati njemački ekonomist najavio je napuštanje Upravnog odbora banke do kraja mjeseca, sukladno traženjima same banke i mnogih političara, navodi France Presse.

Iako i otprije poznat po čvrstim i izravnim komentarima njemačke useljeničke politike, Sarrazin je u središte interesa njemačke i svjetske javnosti došao posljednjeg dana kolovoza, kad je na vrlo posjećenoj konferenciji za novinare predstavio svoju knjigu "Njemačka samu sebe ukida: riskiramo budućnost naše nacije".

Tom je prilikom iz knjige naglasio teze o degradaciji Njemačke zbog nedovoljne obrazovanosti, pa i inteligencije, muslimanskih useljenika koji se ne žele integrirati u njemačko društvo te o postojanju posebnog gena kod Židova, koji drugi ljudi nemaju.

Samo dva dana poslije tog istupa, članovi upravnog odbora Bundesbanke jednoglasno su isključili Thila Sarrazina iz članstva u odboru, ocijenivši njegove izjave rasističkima, no Sarrazin je zaprijetio da će se obratiti sudu kako bi spriječio da ga se isključi iz odbora.

Vrući krumpir potom je prebačen političarima, jer je banka zatražila od njemačkog predsjednika Christiana Wulffa da Sarrazina razriješi dužnost, što po ustavu jedini ima pravo učiniti, a on je potom zatražio da se o smjeni najprije izjasni kancelarka Angela Merkel i njemačka vlada.

Zato su i Wulff i Merkel preko svojih glasnogovornika poručili kako pozdravljaju "zajedničko rješenje postignuto s Bundesbankom" i Sarrazinovu odluku.

"Sarrazin je tako spasio sebe i Njemačku demoralizirajuće pravne bitke oko njegova razrješenja, a Wulffa poštedio vrlo neugodne odluke o tome da li da potpiše odluku o razrješenju ili ne", prenosi Reuters ocjenu dnevnika Financial Times Deutschland, navodi Reuters.

No cijela afera ni izbliza nije završena.

Thilo Sarrazin je "stavio prst tamo gdje boli" i otvorio donedavno nezamislivu raspravu o velikim propustima u integraciji muslimanskih useljenika, smatra sociologinja turskog podrijetla Necla Kelek, koja je uz Sarrazina bila i na promociji njegove knjige i koja je vrlo kritična prema islamskim vrijednostima.

Njegova se knjiga prodaje neviđenom brzinom u zemlji u kojoj živi 15,6 milijuna stranaca ili Nijemaca stranog podrijetla, među kojima oko 4 milijuna muslimana, a novi "narodni heroj" (kako ga je nazvao tjednik Der Spiegel) dobio je na tisuće izraza potpore.

"Je li to (ostavka) bio hrabar i odgovoran potez Sarrazina? Jest. Ali je to istodobno i tužna slika kulture održavanja otvorene rasprave u Njemačkoj", ocijenio je visokotiražni njemački dnevnik Bild.

Unatoč kritici političara na račun Sarrazinovih teza poput one o "glupim i agresivnim" muslimanskim useljenicima koji će u budućnosti preplaviti Njemačku, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da takvo razmišljanje podupire polovica Nijemaca. Na forumima pristaša desne političke opcije Sarrazina se naziva stjegonošom slobode govora koji priča o bolnim istinama.

"Čvrsto sam uvjeren da postoji dovoljan potencijal među konzervativnijim biračima" za stvaranje nove stranke koja bi promicala te teze, smatra politolog Oskar Niedermayer u svjetlu još nepotvrđenih informacija da njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) namjerava svojeg dugogodišnjeg člana Sarrazina izbaciti iz svojih redova.

"Sve su se velike stranke našle u problemima zbog ovog, jer su pitanje integracije gurnule pod tepih", ustvrdio je politolog Gero Neugebauer za AFP.

"Integracija stranaca u Francuskoj je predmet rasprave na socijalnoj razini, a u Njemačkoj je dosad bila na vjerskoj i kulturnoj razini", dodao je.

Na javnoj tribini u Potsdamu u četvrtak navečer, na kojoj je dočekan ovacijama, Thilo Sarrazin je otkrio kako nastavlja borbu i kako je odlazak iz Bundesbanke bio "strateški" potez koji će mu omogućiti "rad na temama koje su (mu) važne".

"Stojim iza svake riječi koju sam napisao. Od tisuću pisama koje sam dobio u banci, samo ih je 16 bilo negativno", rekao je Sarrazin.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 10.09.10. 22:51

Izrecene konstatacije su samo dijelom tacne.Fanatizam koji karakterizira neke muslimane, iz ugla gledanja obicnog Nijemaca karakterizira ga kao manje inteligentna, sto u sustini ne mora biti tako.

Muslimani koji su dodsli u Njemacku i zele tu da zive, trebaju se integrirati u njemacko drustvo ali to ne znaci i napustanje njihove vjere.Vjeru mozes upraznjavati kod kuce i u dzamijama ali zakone drustva u kome zivis moras postovati.U drsutvu gdje si manjina, u drustvu koje te prihvaca, moras biti skroman.Ne mozes nametati na grub nacin islamske vrijednosti.

Nacin odijevanja muslimana iz arapskih zemalja nije propisan Kur'anom, nego je to njihova obicajna norma.Obicajne norme su podlozne promjenama, pa tako i obicajna norma pokrivanja lica moze da se promijeni, tim prije jer one u potpunosti odstupaju od njemacke stvarnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika